Sam Mendes 1917 című filmje kapta az amerikai rendezőcéh fődíját Sam Mendes 1917 című filmje kapta az amerikai rendezőcéh fődíját

Sam Mendes 1917 című filmje kapta az amerikai rendezőcéh fődíját

Sam Mendes 1917 című első világháborús drámája kapta a legjobb film díját az Amerikai Rendezők Céhének (DGA) szombaton megrendezett díjátadó ceremóniáján Los Angelesben.

A DGA 72. alkalommal adta át díjait a Ritz-Carlton Hotelben megtartott gálán. Mendes 1917 című filmje az Élősködők (Gisaengchung), Az ír (The Irishman), a Volt egyszer egy Hollywood (Once Upon a Time in Hollywood) és a Jojo nyuszi (Jojo Rabbit) című produkciók elől vitte el a díjat - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Mendes a mezőnyben szereplő filmek rendezőinek mondott köszönetet. Quentin Tarantinónak, a Volt egyszer egy Hollywood rendezőjének azt köszönte meg, hogy „olyan filmet forgatott, amely tele van szeretettel - a szereplők, a korszak, a filmek és a város iránt”. A Jojo nyuszi rendezőjét, Taika Waititit azért dicsérte, mert bebizonyította, hogy „a történelemről szellemesen, gonoszkodva és örömmel is lehet beszélni”. Az Élősködőkről, amelyet a dél-koreai Bong Dzsun Ho rendezett „a legjobb szegénységről szóló filmként” beszélt. Martin Scorsesét, Az ír rendezőjét pedig az életművét megkoronázó filmért mesternek nevezte.

A díjat végül mégis lányának ajánlotta, aki mint felidézte, háborús drámája egy érzelmes jelenetét ihlette.

Az első filmes rendezők kategóriájában az izraeli származású Alma Har'el nyerte a díjat Honey Boys című alkotásával. A rendezőcéh televíziós kategóriákban is több díjat osztott ki. A Watchmen a legjobb drámasorozat, a Barry a legjobb vígjátéksorozat díját kapta. De díjat vehetett át a minisorozatok közül a Csernobil, és a dokumentumfilmes kategóriában az American Factory is.

(MTI)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat