Ritka Janovics-rajzfilm került elő Ritka Janovics-rajzfilm került elő

Ritka Janovics-rajzfilm került elő

P. M. korondi lakos ásója fémes hangot adott ki március 21-én, amint az egyre vékonyabb földrétegbe (igen, mert a külföldiek veszik meg a drága székely földet!) szúrták. A fémes hangot egy dobostorta alakú doboz adta ki, amiben igen ritka filmtekercseket találtak. További keresgélés után még egy ilyen doboz került elő. Szerencsére a helyi lelkész megrögzött történelem- és filmrajongó egyben, így felismerte a tekercsek fontosságát és azonnal Kolozsvárra szállíttatta őket.

Zágoni Bálint filmtörténész, Janovics-kutató egyből rájött, hogy miről van szó: az eltűntnek hitt, Janovics által pénzelt, de Székelyföldön, székely alkotókkal és székely tájszólásban készült néma-rajzfilmről, az immár 103 éves Nem szabványos csikóról. Sajnos a város összes harmincötös vetítőjét beolvasztotta a túlbuzgó önkormányzat, így Budapestre siettek a talált anyaggal, hogy megnézhessék azt vásznon is. És valóban: a legendás rajzfilm négy tekercséből kettőt találtak meg P. M. telkén ganyézás közben, az elsőt és a másodikat, így egyértelműen lehetett azonosítani a rajzfilmet.

Három nappal később, március 24-én Csíkszeredából jelezte egy derék vállalkozó, hogy egy még régebbi filmet talált a saját telkén, így elfutott levédetni az „első székely rajzfilm” szlogent kizárólagos használatra. A kereskedelmi és szabadalmi hivatal azonban épp zárva tartott egy ANAF-ellenőrzés miatt, ráadásul a helyi filmtörténeti intézet munkatársai is fejcsóválva nézték a tekerecsek autentikusságát, így tétlenség helyett a vállalkozó „igazi csíki rajzfilm” feliratú plakátokat gyártott. Sajnos, egész Székelyföldön nincs mozi már évek óta, így aztán az „első igazi csíki székely autentikus rajzfilmes animációt kettő- és háromdében egyaránt” (ez lett végül a hivatalos megnevezése, a félreértéseket elkerülendő) még senki sem látta.

Egyelőre tehát nem tudni, hogy mi lesz az első székely rajzfilmek sorsa. Látni nem lehet őket, mert a vállalkozó és a P.M. egyaránt sajnálja a pénzt egy digitális transzferre, vetítőgépek már nincsenek, mozi sincs. De legalább van téma.

[Szerk. megj.: cikkünk április elsejére készült poén. Kérünk, ne másold be nyomtatott lapodba!]

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat