Meghalt David Bordwell Meghalt David Bordwell

Meghalt David Bordwell

A nemzetközi hírű filmtudós, hihetetlen tájékozottságú és műveltségű kutató és egyetemi tanár 76 éves volt.

Hosszú betegség után csütörtökön, február 29-én elhunyt David Bordwell – adta hírül a Wisconsin-Madison Egyetem, ahol Bordwell 1973-as pályakezdésétől 2004-es nyugdíjba vonulásáig tanított, és amelynek filmszakához professor emeritusként továbbra is tartozott.

Bordwell „termékeny kutató, elkötelezett tanár és szenvedélyes filmrajongó volt, aki számtalan kollégát, diákot és filmkedvelőt vezetett a médium művészi lehetőségeinek jobb megismeréséhez” – fogalmaz az egyetem közleménye. 

A New York-i származású David Bordwell karrierje az 1970-es években indult, amikor a filmművészet éppen bekerült az egyetemeken tanulmányozható és tanítható területek közé Amerikában. 1974-ben doktorált az Iowai Egyetemen, és azóta több mint 50, a filmművészettel foglalkozó szakkönyvet publikált, köztük az Elbeszélés a játékfilmben címűt, amely 1996-ban Pócsik Andrea fordításában magyarul is megjelent.

Kritikus, helyzetben – 1. rész

2009. június 29.

A Filmtett szerkesztése közben (is) többször felmerült: milyen a jó kritika? mitől jó egy kritika? ki a jó filmkritikus? melyek a filmkritika mai betegségei? A téma fesztiválokon, kerekasztal-beszélgetéseken, blogokban éled újra állandó időközönként. Induló sorozatunk is ezt a kérdést feszegeti. Elsőként David Bordwell esszéjét1 adjuk közre magyar változatban.

Olvasd tovább  

Feleségével, a szintén filmesztéta Kristin Thompsonnal közösen olyan, máig alapműnek számító köteteket jegyeznek, mint az 1979-ben kiadott Film Art, vagy a magyar fordításban is megjelent monumentális munka, A film története (Film History, 1994). Előbbi angol eredeti verziója a 12. kiadásánál tart és ma is az alapvető bibliográfia része számos egyetemen.

Szintén Thompsonnal közös blogjuk, az Observations on film art referenciaértékű esszéket és egyéb írásokat tartalmaz a hetedik művészet világáról – itt jelent meg a filmkritikáról szóló, a Filmtett által magyarra fordított és fentebb beszúrt szövege is.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat