Májusban is utazik a Primanima-karaván Májusban is utazik a Primanima-karaván

Májusban is utazik a Primanima-karaván

Három április megálló után folytatódik a Primanima Animációs Játszóház Karaván.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Primanima csapata országos tavaszi turnéra indult: iskolákba, művelődési központokba viszik el a gyerekeknek az animációkészítés szeretetét. Az idei programot az animációs foglalkozáson kívül egy filmválogatás is kíséri, amelyben a kortárs magyar gyerekfilm legjobbjai kaptak helyet, illetve egy kiállítást is láthatnak a gyerekek filmek alkotóiról, akik elmesélik hogyan készítették díjnyertes filmjeiket. Április 6-án Bugyi, 11-én Ózd, 12-én Tarnabod volt a játszóház helyszíne, a májusi helyszínek pedig:

  • május 3., Vásárosnamény
  • május 4., Nyíregyháza
  • május 5., Balmazújváros
  • május 10., Dunasziget
  • május 16., Csepel
  • május 21., Dabas: Mese, mese, mátka – Mesenap (nyilvános esemény)
  • május 27–28., Zalaszentgrót: Városi Művelődési Központ, Gyereknap (nyilvános esemény)

A turnézó Primanima Animációs Játszóház foglalkozások célja, hogy minél több gyerek ismerhesse meg az animációs technikák alapjait és hogy akár haza vihessék a megszerzett ismereteket és a jövőben kedvet kapjanak további kisfilmek készítéséhez. A programban közreműködő művészetpedagógusok segítségével a gyerekek elmerülhetnek a rajzfilmkészítés rejtelmeiben: találkoznak a pörgetős füzetekkel, a zoetróppal, a papírkivágásos, a tárgy-, vagy a homokanimációval, de elkészítik a saját pixillációs filmjüket is. A foglalkozás egy olyan tanulási módot kínál a gyerekeknek, amely lelkesíteni, ösztönözni tudja őket az alkotásra és a kreatív gondolkodásra, amit az elkövetkező iskolai éveik során is alkalmazni tudnak.

Az idei Primanima Animációs Játszóház Karaván újdonsága, hogy a foglalkozásokat egy gondosan összeállított vetítési program is kíséri, ami a kortárs magyar animáció kiemelkedő alkotásait mutatja be. A szervezők fontosnak tartják, hogy a magyar filmgyártás gyerekeknek készült alkotásai vászonra kerüljenek, hogy a gyerekek olyan minőségi magyar filmeket nézhessenek melyek kifejezetten az ő kulturális világukat jelenítik meg. A válogatásba idén a Cserebogarak, a Hajótöröttek, az Átjáró Másvárosba, a Városi legendák és a Lengemesék sorozatok egy-egy epizódja, két diplomafilm a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről, az Odakint és a Szélfogó kapott helyett, valamint bemutatkozik a Csongor és Tünde mozifilm teasere, az Ördögség is.

Emellett az alkotókkal készül háttérbeszélgetéseket feldolgozó kiállítást is elvisznek a szervezők a helyszínekre, amelyben B. Nagy Ervin, Szeiler Péter, Gelley Bálint, Glaser Kati, Orosz Judit és Győrfi Ágnes osztják meg filmek készítésének titkait. Így a gyerekek közelebb kerülnek a mesék rendezőihez, megismerik az alkotómódszereiket és jobban tudnak majd kapcsolódni az animációkészítés világához, illetve az animációsok egyéni útjának történetei a saját kreatív pályaorientációjukat is segíthetik. A pedagógusok és művelődésszervezők pedig egy módszertani füzetet kapnak majd, melyből megismerhetik a Primanima Animációs Játszóház oktatási módszereit, amit később be tudnak építeni saját pedagógiai eszköztárukba. A kiadvány a Primanima Print Houseban készül, a stúdió legújabb eszközével, a riso nyomtatóval.

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál idén október 5. és 8. között tér vissza. A felnőtt versenyprogram mellett ismét számtalan gyerekprogram várja majd a kicsiket és a szülőket a budaörsi helyszínen. A látogatók a fesztiválon szintén láthatják majd a kiállítást és megnézhetik a filmválogatást.

(a szervezők közleménye)

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat