Két hét múlva kezdődik a Tanítanék Filmnapok Két hét múlva kezdődik a Tanítanék Filmnapok

Két hét múlva kezdődik a Tanítanék Filmnapok

A Tanítanék Filmnapokon 2023. október 26. és 28. között három egymást követő napon, három tanári témájú filmet láthat a közönség premier előtt a budapesti Corvin Moziban. A szervezők a teljes bevételt a Tanítanék Mozgalomnak ajánlják fel.

A Tanítanék Mozgalom már 2016 óta küzd az oktatás teljeskörű reformjáért és a pedagógusok megbecsüléséért. Magyarországon szabad, modern, esélyteremtő oktatásra van szükség a jelenlegi elavult, alulfinanszírozott, büntetésre és fegyelmezésre épülő rendszer helyett. A küzdelem azonban nem merülhet ki a tüntetésekben, polgári engedetlenségi akciókban, élőláncokban. A Tanítanék Filmfesztivál ezért a küzdelem egy másik nagyon fontos elemét célozza: a képzeletünk felszabadítását és a szabad jövőnk víziójának a megteremtését. Az oktatásról, a pedagógus létről szóló filmek reflexióra késztetnek egy sor releváns kérdésben, ez a folyamat pedig már önmagában segít felszabadítani a fantáziánkat és elgondolhatóvá tenni azt, hogy van lehetőségünk változtatni a rendszeren.

2023. október 26-án, csütörtökön 19 órakor a Corvin Moziban A tanári szobát (Das Lehrerzimmer) vetítik. A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat is elnyert izgalmas és sokrétű alkotás az év legnagyobb presztízsű német filmje. A Német Filmdíjon többek között a legjobb film, a legjobb rendezés, legjobb vágás díját is elvitte az Oscar-díjas Nyugaton a helyzet változatlan elől, Németország 2024-re ezt a filmet nevezte az Oscar-díjra. A vetítés után Tóth Jakab (Partizán) beszélget Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivistával a gyermekjogi oldalról, az iskolai szegregációról, a társadalmi integráció fontosságáról, és arról, hogy az oktatási rendszerben hogyan jelennek meg a társadalmi különbségek a bemeneti és a kimeneti oldalon egyaránt.

2023. október 27-én, pénteken 19 órakor lesz látható a szovátai születésű Moldovai Katalin filmje, az Elfogy a levegő. Az alkotás szerepelt a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál és a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál programjában. A vetítést követően Gulyás Márton (Partizán) beszélgetőpartnere Törley Kata, a Tanítanék pedagógusmozgalom egyik vezetője lesz, és együtt arra keresik a választ, vajon mennyi mozgástere van egy tanárnak abban, hogy mit taníthat? Mi a tanár személyes megélése, mennyire érzi magát korlátozva?

2023. október 28-án, szombaton 19 órakor Nuri Bilge Ceylan új filmje, az Elszáradt füvekről (About Dry Grasses) szerepel a programban. A török rendezőóriás legújabb, festői szépségű filmje Kelet-Anatóliában, egy isten háta mögötti falucskában játszódik, ahol a helyi iskolában kialakuló botrány fenekestől felforgatja a közösség életét. Ezt az alkotást nevezte Törökország 2024-re a legjobb nemzetközi film Oscar-kategóriájába, női főszereplőjét pedig Cannes-ban díjazták. Ezt az alkotást nem követi beszélgetés.

A Tanítanék Mozgalom 2016-ban indult el a miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete által publikált, a közoktatás válságáról szóló nyílt levél eredményeként. Azóta számos tömegrendezvényt szerveztek, mint például az „esernyős” tüntetésként elhíresült oktatási demonstráció. 2022 tavaszán felkarolták, dokumentálták és koordinálták a pedagógusok sztrájkjogának ellehetetlenítése miatt indult polgári engedetlenségi mozgalmat, amelyen 400 iskola és 8000 tanár vett részt. Mára a Tanítanék Mozgalmat több száz aktivista erősíti, akik részt vesznek az akciók, tüntetések szervezésében és megvalósításában. Emellett a Tanítanék 15 000 pedagógussal és összesen 100 000 fős követőbázissal áll rendszeres kapcsolatban.

A programról további információ és jegyelővételi lehetőség itt található. A Tanítanék Filmnapokon látható filmek később országos moziforgalmazásba kerülnek.

(a szervezők közleménye)

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat