Isabella Rossellinit Kamera-díjjal tüntetik ki a Berlinalén Isabella Rossellinit Kamera-díjjal tüntetik ki a Berlinalén

Isabella Rossellinit Kamera-díjjal tüntetik ki a Berlinalén

Kamera-díjjal tüntetik ki Isabella Rossellini színész-rendezőt, valamint Rosa von Praunheimet, a német filmművészet jeles személyiségét az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Isabella Rossellini a nemzetközi film legelismertebb alakjai közé tartozik - emelték ki közleményükben a szervezők. Nemcsak színésznőként ismert, az utóbbi években rendezőkét és producerként is letette névjegyét. A filmcsillag – Ingrid Bergman és Roberto Rossellini lánya – a Taviani fivérek, Normam Mailer, Robert Zemeckis, Joel Schumacher, John Schlesinger vagy épp Peter Greenaway által jegyzett filmekben szerepelt, a nemzetközi hírnevet David Lynch Kék bársony című 1986-os alkotása hozta meg számára.

A színésznő erős szálakkal kötődik a Berlinaléhoz, filmjei rendszeresen szerepelnek a rangos fesztivál kínálatában, 2011-ben pedig ő volt a nemzetközi zsűri elnöke. Érdekesség, hogy abban az évben színészként is jelen volt a mustrán: Julie Gavras Tétova félrelépők című vígjátékában aratott nagy sikert William Hurt oldalán a Berlinale Special nevű szekcióban. 2013-ban Rossellini két filmje is érdekelt a fesztiválon: színészként Vincent Bal rendező Nono, Het Zigzag Kind című filmjében, rendezőként pedig egy korábbi rövidfilm-sorozata, a Green Porno folytatásával, a Mamma című alkotással.

Rosa von Praunheimet a német filmművészet egyik legjelentősebb alakjaként ismerik. A művész a németországi melegmozgalom alapítói és úttörői közé tartozik, 40 éves pályafutása során több mint 70 filmet készített. Művei visszatérő témája a homoszexualitás. Íróként is jegyzik, több könyve jelent meg. Az áttörést az 1971-es Berlinalén vetített dokumentumfilmje, a Nicht der Homosexuelle ist pervers, sondern die Situation, in der er lebt (Nem a homoszexuális a perverz, hanem a helyzet, amelyben él) hozta meg számára. A most már 70 éves Rosa von Praunheim összesen több mint 20 filmje szerepelt a Berlinalén az évek folyamán.

A Berlinale Kamera-díjával a fesztivállal különlegesen szoros kapcsolatot ápoló filmművészeket és intézményeket ismernek el 1986 óta.

Rossellini február 9-én, von Praunheim pedig február 13-án veheti át a díjat, amelyet korábban többek közt Mészáros Márta magyar rendező is megkapott.

(MTI)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat