Három Európai Filmdíjat nyert el a Quo vadis, Aida? Három Európai Filmdíjat nyert el a Quo vadis, Aida?

Három Európai Filmdíjat nyert el a Quo vadis, Aida?

Tegnap este kihirdették a 2021-es Európai Filmdíjak nyerteseit. Jasmila Žbanić srebrenicai mészárlásról szóló drámája lett az elmúlt év legjobb európai filmje, a vígjáték kategóriát a norvég Ninjababy nyerte. Mészáros Márta átvette az Európai Filmakadémia életműdíját.

Jasmila Žbanić Quo vadis, Aida? című filmdrámája nyerte a legjobb európai filmnek, rendezőnek és színésznőnek (Jasna Đuričić) járó díjat a tegnap esti gálán.

„A Quo Vadis, Aida? sallangmentes, kényelmetlen, zsigeri film, legalább annyira, mint a Saul fia vagy a Jöjj és lásd! (Igyi i szmotri / Come and See), és ezekhez hasonlóan alig ad némi feloldozást, megkönnyebbülést. Két tekintetben különösen erős: hihetetlenül pontos, megrázó színészi alakításokat látunk, illetve végig fenntartja a helyenként szinte elviselhetetlen feszültséget.” (Teljes kritikánk itt.)

Kép a Quo vadis, Aida? című Oscar-jelölt filmből

A legjobb európai vígjátéknak járó szobrocska idén a norvég Ninjababy című filmé lett. Az Yngvild Sve Flikke rendezte alkotás főszereplője egy 23 éves lány, aki egy nem túl romantikusra sikeredett egyéjszakás kaland után fél évvel rájön, hogy várandós. Rakel soha nem akart anya lenni, úgy érzi, bőven elég feladat saját magára vigyáznia, anyává válnia pedig teljes képtelenségnek látszik.

Az idei év legígéretesebb felfedezettjének járó díjat és a FIPRESCI díját az Ígéretes fiatal nő (Promising Young Woman) című amerikai–angol koprodukció nyerte el.

„Az Ígéretes fiatal nő főhőse esténként járni sem tudó részegnek adja ki magát, hogy móresre taníthassa az őt felkaroló és állapotát kihasználni készülő férfiakat. Emerald Fennell rendezői debütálása hasonlóan veri át a nézőket, bár ez esetben cseppet sem bánjuk: előzetesen tipikus rape and revenge sztorinak adja ki magát, miközben élvezettel forgatja ki a műfaji elvárásokat.” (Teljes kritikánk itt.)

Carey Mulligan a Promising Young Woman / Ígéretes fiatal nő című filmben

Jonas Poher Rasmussen dán–francia–svéd–norvég koprodukcióban készült filmje két fontos kategória díját is elnyerte: a Flugt (Flee) kapta a dokumentumfilmes és az egészestés animációs filmes díjat is, bár ez volt dokumentumfilmes hátterű rendezőjének első, animációs technikával készült munkája. A film bemutatója Annecyban volt, idén az Oscar-versenyben is képviseli Dániát, főszereplője pedig egy afgán menekült, aki házasodni készül, és ekkor beszél először rég eltemetett múltjáról. Ráadásképpen tegnap este megkapta az Európai Egyetemek Filmdíját is.

2021 legjobb európai filmjei között ott van Florian Zeller Az apa (The Father) című filmdrámája is. Bár a kétszeresen Oscar-díjas alkotást a legjobb európai film díjára is jelölték, végül Florian Zeller forgatókönyvírói, a címszerepet alakító Anthony Hopkins pedig a színészi díjat vitte el.

„Anthony Hopkins ismét a csúcsra tör Florian Zeller intelligens kivitelű »hétköznapi pszichohorrorjában«, mely nemcsak egy hatalmas színész jutalomjátéka miatt érdemes a figyelemre: a The Father egyúttal egy mértéktartó, de bámulatosan formaérzékeny rendező izgalmas bemutatkozása.” (Teljes kritikánk itt.)

Kép a The Father című filmből (Anthony Hopkins, Olivia Colman)

Az Európai Filmakadémia idén Mészáros Mártát tüntette ki életműdíjával. A magyar filmrendező budapesti otthonában vette át az elismerést. Az idei díjátadó másik magyar vonatkozása Ágh Márton (Természetes fény) látványtervező korábban bejelentett kitüntetése, illetve a Nanu Tudor című 20 perces dokumentumfilm rövidfilmes kategóriadíja – utóbbi belga–portugál–magyar–moldáv koprodukcióban készült.

Radu Jude filmje, a Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban (Babardeală cu bucluc sau porno balamuc) című alkotása szintén versenyzett a legjobb európai film címéért, de nem kapott díjat.

A járványhelyzet miatt hibrid formátumban tartott tegnap, 34. alkalommal megszervezett gálaest a Berlini Arénában zajlott, ugyanakkor élőben streamelték is. Idén az Európai Filmakadémia több mint 4200 tagja döntött szavazás útján a díjak sorsáról. A díjak teljes listája megtalálható az Európai Filmakadémia honlapján.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Friss film és sorozat