Európai Filmdíjért versenyez a Kék Pelikan Európai Filmdíjért versenyez a Kék Pelikan

Európai Filmdíjért versenyez a Kék Pelikan

Az Európai Filmakadémia közzétette az idei filmdíjak dokumentumfilmes mezőnyét: a 12 filmcím Csáki László animációs dokumentumfilmjéé is szerepel.

A Kék Pelikan tavaly a tallinni versenyben tartott ősbemutatóján hívta fel magára először a nemzetközi figyelmet, azóta dokumentum- és játékfilmfesztiválokon kívül az Annecyi Nemzetközi Animációs Filmfesztiválra is beválogatták. Most dokumentumfilmként került fel az Európai Filmakadémia az elmúlt év legjobb filmjeit felsorakoztató listájára.

„A Kék Pelikan egy történelmi film” – Interjú Csáki László animációs rendezővel

2024. április 9.

Csáki László a 90-es évek vadkapitalizmusába repítve mesél a vonatjegyhamisítási lázról, az időszakról, amikor kalandvágyó, de csóró fiatalok izzadt tenyerükben kamu jegyeket szorongatva utazták be Európát, mindezt egy indigónak köszönhetően. A Kék Pelikan témája legalább annyira izgalmas, mint a formája, a rendezővel erről a kettősségről, saját hamis jegyes utazásairól és a Filmtett-tábor esszenciájáról is beszélgettünk.

Olvasd tovább  

Az EFA több mint 5000 tagja szavazat útján választja ki a kedvencét a kilenc különböző (EU-s és nem EU-s) országból származó, éppen egytucatnyi egészestés dokumentumfilm közül. A jelöltlistát november 5-én teszik közzé, a díjátadó ünnepségre pedig december 7-én, a svájci Lucerne-ben kerül majd sor.

Gute Reise! – Csáki László: Kék Pelikan

2024. március 2.

2024 egyik legvárósabb magyar filmje a kultikus Moszkva tér világába repít vissza, amikor a kalandvágyó, de csóró fiatalok – hasonlóan kalandvágyó és csóró fiatalok jóvoltából – kedvezményes árú, hamisított vonatjegyekkel ruccanhattak ki a foszladozó Vasfüggönyön áttündöklő Nyugatra. Csáki László első nagyjátékfilmjét személyes élmények inspirálták: a 2000-es évek elején maga is ilyen simlis vonatjegyekkel kalandozta be Európát.

Olvasd tovább  

Az akadémia által felkért szakmai előzsűri által díjesélyesként megjelölt filmek teljes listája elérhető az EFA honlapján.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat