Elhunyt Faten Hamama egyiptomi filmcsillag, „az arab film nagyasszonya” Elhunyt Faten Hamama egyiptomi filmcsillag, „az arab film nagyasszonya”

Elhunyt Faten Hamama egyiptomi filmcsillag, „az arab film nagyasszonya”

Gyászolók százai gyűltek össze vasárnap egy Kairó környéki mecsetben a szombaton 84 évesen, rövid betegség után elhunyt egyiptomi filmcsillag, Faten Hamama búcsúztatására, amelyet élőben közvetített egy helyi televízió.

A kulturális minisztérium kétnapos gyászt rendelt el, és ennek idejére minden művészeti tevékenység felfüggesztésére szólított fel. Az egyiptomi filmművészet aranykorának kiváló színésznőjéről a filmipar számos képviselője megemlékezett, az ország elnöke, Abdel-Fattáh esz-Szíszi is együttérzését tolmácsolta a gyászoló családnak, özvegyének és gyermekeinek.

Hamama hétévesen kezdte hét évtizeden átívelő filmes pályafutását. Több mint 100 filmben szerepelt. Az 50-es években már az egyik legnépszerűbb egyiptomi filmsztár volt, amikor hozzáment Omar Sharifhez. A házaspár sok produkcióban – köztük a Mennyei pokol vagy a Várúrnő (Lady of the Castle) című romantikus drámában – dolgozott együtt, húszéves házasságuk alatt azonban Sharif nemzetközi hírneve lassan túlszárnyalta felesége népszerűségét.

Hamamára Egyiptom-szerte úgy tekintettek, mint „az arab filmvászon nagyasszonyára”. Filmjeiben a nők jogainak szószólója volt, és bírálta a társadalmi igazságtalanságokat.

A díva háromszor ment férjhez, két gyermeke született, Tarek Sharif és Nadia Zulficar. Harmadik férjével, Mohamed Abdel-Vahhábbal haláláig Kairóban élt.  

(MTI/BBC)

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Friss film és sorozat