Arisztokraták apacskosztümben – az első kolozsvári moziszkeccsről a Filmtettfeszten Arisztokraták apacskosztümben – az első kolozsvári moziszkeccsről a Filmtettfeszten

Arisztokraták apacskosztümben – az első kolozsvári moziszkeccsről a Filmtettfeszten

Mielőtt Janovics Jenő felvirágoztatta volna a kolozsvári némafilmgyártást, a város arisztokratái már kipróbálták az izgalmas újdonságnak számító mozgóképet. Az első, 1913-ban készült moziszkeccsből fennmaradt fényképek a 18. Filmtettfeszt alatt láthatók először.

Az első kolozsvári játékfilm Az apacsnő szerelme címet viselte, egyik rendezője és címszereplője a korabeli kolozsvári társadalom megkerülhetetlen tagja, Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola volt. Az erdélyi filmtörténeti ínyencségről Szebeni Zsuzsa színháztörténész, kutató tart előadást Kolozsváron, október 6-án, szombaton délután 5 órakor a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Hunyadi Mátyás dísztermében.

Szilvássy Carola kora gyermekkorától vonzódott a történetek drámai megjelenítéséhez. A svájci nevelőintézetben nevelkedett ifjú hölgy a háziszínpadon adta elő a szürrealista életképeket, a család és a helyi lakosság nem kis megbotránkozására.

A bárónő későbbi művészi ambícióiról keveset tudni, bár a korabeli lapok bőven cikkeztek színészi alakításairól: Bánffy Miklós Egy végrendelet következményei című előadásában, Abraham Dreyfus Egy kis viharjában játszott, Ibsen Nórájának, Dumas Georges hercegnőjének a címszereplője volt. Az apacsnő szerelme című moziszkeccs főszerepét tehát színpadi tapasztalat birtokában vállalta.

Az apacsnő szerelmét a budapesti Uher Filmgyár vezetője, Uher Ödön és két operatőre segítségével forgatták le Kolozsváron, rendezője maga báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola és Hetényi Elemér volt.

A 18. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle október 3. és 7. között zajlik 14 településen. A teljes program itt olvasható.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat