A szűkített Oscar-listára került A nagy füzet A szűkített Oscar-listára került A nagy füzet

A szűkített Oscar-listára került A nagy füzet

Szász János filmje is szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért versengő művek kilencesre szűkített listáján az amerikai filmakadémia tegnapi bejelentése szerint.

Magyar filmnek legutóbb 1988-ban volt esélye elnyerni az Oscar-díjat, akkor Szabó István Hanussen című alkotása szerepelt a végső öt jelölt között.

Szász János Karlovy Varyban fődíjat nyert munkája többek közt Paolo Sorrentino A nagy szépség, Vong Kar-vaj A nagymester, valamint Thomas Vinterberg A vadászat című filmjével van versenyben az Oscar-jelölésért. Sorrentino alkotása december elején kapta meg a legjobb filmnek járó Európai Filmdíjat.

A kiválasztott filmek között szerepel még Felix van Groeningen belga rendező Alabama és Monroe című drámája, amely a napokban elnyerte az Európai Parlament Lux-díját, valamint Danis Tanovic Epizód egy vasgyűjtő életéből című kisköltségvetésű alkotása, amely a zsűri nagydíjával gazdagodott az idei Berlinalén, a filmben saját magát alakító Nazif Mujic pedig a legjobb férfialakításért járó Ezüst Medvével gazdagodott.

A Zwei Leben (Két élet) című Georg Maas-film révén Németország is reménykedhet a jelölésben, akárcsak Kambodzsa, amelynek Rithy Panh rendező L'image manquante (A hiányzó kép) című munkáját szintén beválasztották a kilenc jelölt közé. Ez a dokumentumfilm nyerte idén a cannes-i filmfesztiválon az Un certain regard szekció fődíját. A kilencedik Hani Abu Asszad palesztin rendező Omar című alkotása.

A végső öt jelöltet január 16-án jelentik be, az Oscar-díjakat március 2-án adják át. Az amerikai filmakadémia 76 egész estés alkotásból választotta ki a kilenc címet tartalmazó listát.

(MTI)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat