A hó társadalma nyerte a legtöbb Goyát A hó társadalma nyerte a legtöbb Goyát

A hó társadalma nyerte a legtöbb Goyát

Juan Antonio Bayona A hó társadalma (La sociedad de la nieve) című filmje nyerte a legtöbb, 12 díjat a szombat este, Valladolidban 38. alkalommal megszervezett Goya-gálán.

13 kategóriában jelölték, 12 Goya-díjat vitt el A hó társadalma: a legjobb filmnek járó trófeán kívül többek közt a rendezői díjat, de minden, a látványvilággal vagy a zenével kapcsolatos mezőnyben is tarolt a katasztrófafilm-dráma. Az adaptált forgatókönyv kategóriában a filmre a Robot Dreams „vert rá”, amely egyúttal elnyerte a legjobb egészestés animációs film díját is.

A Goya-díj szavazói szerint az elmúlt év legjobb, nem spanyol európai filmje az Egy zuhanás anatómiája (Anatomie d'une chutte) volt, ami nem meglepő a francia dráma által mostanig besöpört díjak és jelölések számát tekintve, viszont nem a „szokásos” mezőnyből emelkedett ki: vetélytársai az angol Aftersun, az olasz Le otto montagne (The Eight Mountans), a horvát Sigurno mjesto (Safe Place) és a német A tanári szoba (Der Lehrerzimmer) voltak.

Egy házasság élveboncolása – Justine Triet: Anatomie d'une chute / Anatomy of a Fall / Egy zuhanás anatómiája

2023. július 13.

A kritikusok és a közönség szívét egyaránt elnyerte Cannes-ban, mégis mindenkit meglepett az Egy zuhanás anatómiájának Arany Pálma-diadala. A szakmai közönség által nem várt, ugyanakkor korántsem érdemtelen elismerést ezúttal egy rendkívül jól megírt, feszültséggel és fordulatokkal teli, több műfajt ötvöző és remek színészi alakításokat felvonultató dráma kapta. A francia Justine Triet így immár a harmadik rendezőnő, aki a rangos filmfesztivál fődíjával büszkélkedhet.

Olvasd tovább  

A latin-amerikai filmek versenyében a La memoria infinita (The Eternal Memory) című chilei alkotás győzött.

A színészi díjak közül csak a fiatal tehetségek között van A hó társadalma-szereplő: Matías Recalt. A díj női megfelelőjét Janet Novás (O corno / The Ryne Horn) nyerte el, a két főszereplői kategóriában Malena Alterio (Que nadie duerma / Something Is About to Happen) és David Verdaguer (Saben aquell), a két mellékszereplőiben pedig Jose Coronado (Cerrar los ojos / Close Your Eyes) és Ane Gabarain A méhek húszezer fajtája (20.000 especies de abejas / 20,000 Species of Bees) vitte el a pálmát. Utóbbi rendezője Estibaliz Urresola Solagurent elnyerte a legjobb elsőfilmes rendező díját és a legjobb eredeti forgatókönyv díját is.

A szombat esti gálán Sigourney Weaver Nemzetközi Goyát vett át, a 103 éves katalán filmrendező, Juan Mariné pedig életműdíjat kapott – ő nem tudott részt venni az ünnepségen, néhány nappal korábban vette át a díjat madridi otthonában.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat