Radu Jude új filmje és egy magyar elsőfilm versenyez Karlovy Vary-ban Radu Jude új filmje és egy magyar elsőfilm versenyez Karlovy Vary-ban

Radu Jude új filmje és egy magyar elsőfilm versenyez Karlovy Vary-ban

Bekerült a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába Radu Jude új játékfilmje, Csuja László Virágvölgy című alkotását pedig az első- és másodfilmeseknek szóló East of the West versenyprogramba hívták meg.

Radu Jude „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” című filmjében történelmi eseményt rekonstruálnak egy utcai előadáshoz. A cím idézet Mihai Antonescu román politikustól, aki a Minisztertanács előtt mondta el ezt a mondatot 1941-ben. A film a rendezői szándék szerint válasz erre a kijelentésre.

A rendező sűrűnek nevezte a filmet, ugyanis több helyszín, több idézet, archív felvétel, 16 mm-es filmre és videóra felvett jelenetek, meztelenség, fanfár, lövöldözések és intellektuális humor is szerepel benne. „Film a teljes családnak” – foglalta össze Radu Jude.

A film operatőre Marius Panduru, a főbb szerepeket Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia és Bogdan Cotleţ játszák.

Csuja László első mozifilmje, a Virágvölgy a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjában készült Enyedi Ildikó mentorálásával.

A filmalap közleménye szerint a film Magyarországon játszódik, napjainkban. A külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen apát és otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a munkásszállón élő, jószívű Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt anyának és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra.

A Virágvölgy különleges amatőr főszereplőkkel készült, a női főszerepben Berényi Bianka Instagram-sztár, az EU Cannibal frontembere, a férfi főszerepben Réti László, többszörös Speciális Olimpiai bajnok látható. A film forgatókönyvét Csuja László és Nagy V. Gergő közösen jegyzi, az operatőr Vass Gergely.

A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivált június 29. és július 7. között szervezik meg, a nyitófilm a nemrég elhunyt cseh rendező, Miloš Forman alkotása lesz.

(news.ro/közlemény)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat