Ujj Mészáros Károly

Filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Külkereskedelmi tanulmányainak elvégzése után érdeklődése a filmkészítés felé fordult, első rövidfilmjét 1994-ben forgatta. Részt vett egy képzésen a London Drama Schoolon, 1999 óta pedig szabadúszó producerként, reklámfilmesként dolgozik. Tíz kisjátékfilmjét több mint 30 filmfesztiválon vetítették, összesen 12 díjat nyert velük. Az elmúlt 15 évben több mint 200 reklámot forgatott.

Első nagyjátékfilmje, a Liza, a rókatündér közel 30 fesztiválon versenyzett, számos nemzetközi és hazai díjat nyert.

Ezt írtuk róla

A digitális utómunka úttörői: a Liza, a rókatündér és a CGI – Interjú Ujj Mészáros Károly rendezővel és Nagy Miklós CGI supervisorral

2015. február 20.

„Magyar játékfilmben ennyi digitális trükk még nem volt” – mondja a Liza, a rókatündérről Nagy Miklós, a film CGI supervisora. De hogy zajlik a digitális utómunka egy kis ország kis piacán? Milyen nehézségekkel szembesült Ujj Mészáros Károly és csapata, miközben új utakat törtek a számítógépes trükkök terén? Digitális werkinterjú egy különleges magyar film utómunkáiról.

Az erős film erősebb, mint a néző – Interjú Ujj Mészáros Károly filmrendezővel

2004. május 15.

Két végletesen kövér ember, apa és lánya a sült húst uborkával eszik hosszú perceken keresztül, majd egyiküket felszippantja a kamra sötétje; néhány fallal odébb egy férfi monoton ritmusban angyalszobrocska ujjait reszeli, és szerelmi örömében felköti magát a csillárra – jelenetek Ujj Mészáros Károly A ház című kisfilmjéből, amit a nagyzsűri és a diákzsűri is különdíjjal jutalmazott idén a 35. Magyar Filmszemlén. A tavalyi szemlén a Gumiember nyerte el a Legjobb Kisfilm díjat, az igen szuggesztív és szürrealisztikus történet a kisfiú és a megfoltozható kaucsukférfi barátságáról. Ujj Mészáros Károly célja pedig éppen ez: a nézőt idegen világokba beszippantani, elvarázsolni, legyőzni.

Filmjei a Filmtetten

X – A rendszerből törölve

Színes thriller, krimi, 114 perc, 2018
Rendező, Forgatókönyvíró

Éva zseniális rendőr. Meglátja, amit más nem, megérzi, ami fölött minden kollégája elsiklik, ott is észreveszi a bűnt, ahol minden más zsaru legfeljebb balesetet sejt. Neki tűnik fel az is, hogy a Budapesten rövid időn belül elkövetett jó néhány öngyilkosság között összefüggés lehet. Ám Éva rég nem nyomoz. A magánnyal és a félelmeivel küzd, képtelen r [...]

Kapcsolódó cikkek:

Liza, a rókatündér

Színes vígjáték, 90 perc, 2015
Rendező, Forgatókönyvíró

Liza, a csinos, de roppant szerény ápolónő élete egy csapásra megváltozik, amikor születésnapi kimenőt kap. Elhatározza, hogy megtalálja élete szerelmét, ám hamarosan több hullazsákba került hódolója lesz, mint élő.

Kapcsolódó cikkek:

Alena utazása

Színes kisjátékfilm, 15 perc, 2009
Rendező, Forgatókönyvíró

Alenának, a visszahúzódó, harmincéves szarajevói könyvelőnőnek a gépe délután indul Zürichbe. Főnöke és szigorú apja mindent megtesz, hogy Alena ne tudjon elmenni a pár hónapos tanulmányútra. Munkahelyi aljasságok és a délszláv háború kegyetlen titkai törnek a felszínre, miközben Alena egyre bátrabban küzd céljáért.

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat