Éppen Alaszka, de miért? – R. Jay Roach: Miért éppen Alaszka? / Northern Exposure Éppen Alaszka, de miért? – R. Jay Roach: Miért éppen Alaszka? / Northern Exposure

Éppen Alaszka, de miért?

R. Jay Roach: Miért éppen Alaszka? / Northern Exposure

Anyámék inkább Isaurát, vagy valami egyebet néztek volna legszívesebben indulásból, de aztán úgy odaragadtak, hogy csak az ismétléseket néztem meg, amikor csend volt a lakásban. No, igen, ha betéved egy rén a kamera elé, akkor sok minden megtörténhet még!

Mert mit lehet tudni, ha valaki sorozat-fanatikus, akkor lehetséges, hogy mindent megemészt, vagy mindent emésztetlenül hagy, a rénszarvas kérődzésével ízlelget, már jóllakottan, s már a következő falat után nézve. Aztán kissé hűvös lett, hadd ne mondjam: fagy, szerencsétlen Fleischmen doktor úgy vacogott, hogy otthon is az egész család. Kinézek az ablakon: tűző nap, kalendárium: július közepe. A Brazíliához szokott család enyhén leszívja, elő a kesztyűt, a sálat, nagykabátot. A nagy remények, hogy egyszer csak Fleischmen visszatér menyasszonyához a napsütötte Amerikába, New York, vagy mit tudom én. A lényeg az, örömmel konstatálom, marad. No, de sebaj, akkor itt van ez a kis pilóta-nőcske, Meggie, hát majd ő beváltja a család reményét. Hiszen a vak is látja, olyan szerelmesek egymásba, hogy állandóan veszekednek egymással.

A remény a tetőfokra hág, csak lesek körbe a fotelből: Meggie prémvadász barátját egy eltévedt szatelit agyonüti, koporsója formatervezett: a műhold a túlvilágra is elkíséri, mint a hun vezért a lova és kedves szolgái. Az elvárások, á lá brazil recept, azonban nem válnak be, nemhogy nem sül oda, hanem fel sem engednek a jeges szívek. Újabb fellélegzés. Persze: részemről. Jöhet az újabb rén, vagy nem is tudom: rém? Nézője válogatja. Következő alkalommal a család átpártol a kissé öregedő kocsmároshoz és a kissé nagyzási mániában szenvedő (meglepően) fiatal feleségéhez, Shallyhez. Ami meglepő, a mögött nagy sztorit szimatol meg a család, de lassan derülnek ki dolgok, mint minden Alaszkában. A fagyott világ halálos csöndje telepszik le a képernyő és a fotel közé. A hangsúly inkább a körülmetélkedés felé tolódik el adott pillanatban, a család egy részen keresztül találgatja, a kocsmáros vajon tényleg aláveti magát a hirtelen hősiesség magasságába emelkedő tettnek, vagy mégsem. Mégsem. Figyelem: eltérő nézetek röppennek fel, hogy ez már túlzás, minek ennyi huzavona semmiért. Kajánul figyelni: a plusz élvezetek második fokozata. Jessyt, a medvét sem lehet puskavégre kapni, miután egy részen keresztül beszélnek róla.

Ed, az indián, no igen, Ed, aki besegít a boltos néninek, ez tetszik, bár a mindent elsöprő nagy szerelem még mindig késik. Sejtem, nem is lesz belőle semmi. Ed filmrendező szeretne lenni, ezt időnként felemlegeti, no meg kedvenc filmjeit, a nagy hatásokat. Egyszer elejétől végig elolvasott egy telefonkönyvet. Rendkívül tanulságosnak találta. Olvasmányélményeimet vetném össze, de ez most páratlan. Páratlanul jó. Vajon mi jöhet még? Elpárolgó és nyűgösködő családtagok, hogy inkább a másik adó, mondom, hogy rászorultam a másnap délelőtti ismétlésekre. Akkor látom, Edet örökbe fogadták, a veterán űrhajós még a hófehér Fordját is újdonsült fiának adja, hosszú asztal, családtagok tíz méterre egymástól. Hm, nem semmi! De kinél a távirányító?!

Chris, a rádiós (véletlenül a színész nevét is megjegyeztem: John Corbett) mindeközben végig közvetíti a részeket. Filozófia, jófajta muzsika, elcsendesedő befejezések. Chris börtönviselt ember, tehát semmi anarchia. Ez egy kisváros. A tévé előtt emberek ülnek, várják kedvenc sorozatukat. A rénszarvas mindig kérődzik, nem lehet leszoktatni róla. Nehéz lenne. Esetleg holnap délelőtt, az ismétlés alatt.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat