Várhegyi Ádám

Várhegyi Ádám

Írásai a Filmtetten (7)

„CineEast” – CinePécs – V. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál – Pécs, 2009. október 8–11.

2009. október 15.

Pár napja lett vége az idei Moveast fesztiválnak Pécsett, amit az új szervezőbrigád „stílusosan” (értsd: muszájból) CinePécsnek keresztelt. A korábbiakhoz képest mindenképpen az újító szellem hatotta át az általános hangulatot. Egyedül talán a szintén megújult logót nem értettem, ami szörnyűségesen unalmasra sikeredett. A fő csapásvonal továbbra is a közép-kelet európai elsőfilmesek felé mutatott 12 versenyfilmmel.

Egy fesztivál szubjektívből – 6. Cinefest – Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja – Miskolc, 2009. szeptember 11–20.

2009. szeptember 24.

A fesztivál nevében szereplő 'nemzetközi' jelző ez esetben 100 százalékosan megállja a helyét, hiszen egy messzemenőkig színvonalas és jókedvvel szervezett film-fiestát fogadhatott be az érdeklődők retinája. A 9 napos esemény alatt az összesen 6 kategóriában 77 alkotást vetítettek, köztük európai és magyar premiereket.

A moped-rablás nem kifizetődő – Arno Dierickx: Bloedbroeders / Véres barátság

2009. május 8.

Azt kell mondanom, hogy Arno Dierickx alkotása nem hagyott bennem pozitív érzéseket. A felvezető képsor, melyben egy koponyát gereblyéznek ki egy eldugult pöcegödörből, a film pszicho-thriller jellegét hivatott érzékeltetni, amit egyébként a rendezőnek csak hatalmas küszködések árán, egy-egy pillanatra sikerül csak elérnie.

Kisfilmekről szabadon – Szemelgetés a 40. Magyar Filmszemle rövidfilmjeiből

2009. február 3.

Az idei filmszemlén különösen finom (film)falatok közül csemegézhetett a nagyközönség. Az összesen 8 kisjátékfilmes blokk keretein belül, látványvilág és mondanivaló tekintetében igen változatos műveket szemlélhettünk. Mivel szinte mindegyikben volt valami különleges, joggal mondhatjuk: igazán jól járt, aki a kisfilmek megnézése mellett döntött.

Pályakezdők dilemmája – S. Takács András: A gyakornok – 20 évesen a BBC-nél és a CNN-nél

2009. január 29.

A filmszemlén tavaly vetített New York–Budapest című film társrendezője, S. Takács András új filmjében ismét az otthon-külföld ellentétet boncolgatja a nála már stíluselemként is felfogható humorral. A gyakornok – a cím itt a filmrendező státuszára is vonatkozik – a saját élethelyzetén keresztül közelít a mai pályakezdők egyik alapdilemmájához: menni vagy maradni?

78 perc gyerekkor karácsonyra – Kecskeméti gyermekfilmek DVD-n

2008. december 26.

Valószínűleg nem szorul külön bemutatásra a Vízipók-csodapók, Leó és Fred, vagy a Magyar népmesék. A Kecskeméti Rajzfilmstúdió ezúttal egy gyerekeket és felnőtteket egyaránt megszólító válogatás DVD-vel jelentkezik. A Négyszögletű Kerek Erdő – Szörnyeteg Lajos jaj de álmos és más mesék című összeállítással betekintést nyerhetünk a stúdió színvonalas munkájába.

Várhegyi Ádám

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat