Vetítéssel, beszélgetéssel emlékeznek Schnedarek Ervinre Marosvásárhelyen Vetítéssel, beszélgetéssel emlékeznek Schnedarek Ervinre Marosvásárhelyen

Vetítéssel, beszélgetéssel emlékeznek Schnedarek Ervinre Marosvásárhelyen

Száz éve, 1920. január 21-én született Schnedarek Ervin, Marosvásárhely legendás filmese és pedagógusa. Rá emlékezik az Édentől Keletre Filmklub és az Erdélyi Audiovizuális Archívum január 23-án, csütörtökön este hattól, amikor a Filmtetten megjelent websorozat róla szóló, második részét vetítik le, majd a lányával, Schnedarek Erzsébet Evelynnel lesz beszélgetés a Brăila utca 10. szám alatti régi zsinagóga épületében (az András Lóránt Társulat székhelyén).

Schnedarek Ervin annyira szerette a mozgóképet, hogy önerőből, autodidakta módon tanult meg filmet készíteni az 1950-es években, amikor a városban nagyon kevesen tudták, hogy milyen egy filmkamera. A Maros-Magyar Autonóm Tartomány idején működő Mozigépész Szakiskola tanára lett, később a Pionírok Házában és a Szakszervezetek Művelődési Házában vezetett filmkört, amely a fotókörhöz hasonlóan kreatív műhellyé vált. A filmklub lehetőséget adott kipróbálni a keskenyfilmes technikákat (8mm és 16 mm), pótolta a korban hiányos filmes képzést, és nem utolsó sorban minőségi szabadidős tevékenységet biztosított. Schnedarek Ervin a rendszerváltást követően saját filmgyártó céget hozott létre, a hetedik művészetről elnevezett Studio 7-et.

Schnedarek Ervin

Az Erdélyi Audiovizuális Archívum és a Maros Megyei Múzeum 2019 augusztusában egy kiállításon mutatta be Schnedarek Ervin világát, az intézményeket, ahol filmesként dolgozott, 100. születésnapján pedig alkotóként szeretnék bemutatni, hogy méltán tudja elfoglalni a helyét az erdélyi filmtörténetben.

PROGRAM:

18:00 – vetítés: Erdély amatőrfilmesek lencséjén keresztül II., Schnedarek Ervin. Rendezte Németh Szabolcs Előd, 2019, 27 perc.

18:30 – vetítés: válogatás Schnedarek Ervin (és diákjai) rövidfilmjeiből
A két Bolyai (dokumentumfilm,1970-es évek)
Nem / Nu (kisjátékfilm,1983)
Farsangtemetés Sófalván (dokumentumfilm,1982)
Rókavadászat (kisjátékfilm, 1970-es évek)
Tóparti Idill (animáció,1975)

19:15 – beszélgetés Schnedarek Ervin gyerekeivel
moderátor: Blos-Jáni Melinda, Németh Szabolcs Előd

Ezen az estén a 100. születésnap tiszteletére közel 100 videó (kisfilmek, forgatási gyakorlatok, animációk és bemutatófilmek is lesznek az 1960 és 1992 közötti időszakból) válik elérhetővé az Erdélyi Audiovizuális Archívum online adatbázisában.

Az Édentől Keletre Filmklub, az Erdélyi Audiovizuális Archívum és az András Lóránt Társulat eseményének támogatói és partnerei a Maros Megyei Múzeum, a Filmtett, a KPI - Kutatási Programok Intézete, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács, az Aranka György Társulat, az Studium Prospero Alapítvány és az Aranka György Alapítvány.

(közlemény)

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat