Láng Orsolyával és Goda Krisztinával folytatódnak a marosvásárhelyi Filmes Találkozások Láng Orsolyával és Goda Krisztinával folytatódnak a marosvásárhelyi Filmes Találkozások

Láng Orsolyával és Goda Krisztinával folytatódnak a marosvásárhelyi Filmes Találkozások

Láng Orsolya író, grafikus, animációs rendező lesz a marosvásárhelyi Filmes Találkozások költészet napi meghívottja, április 19-én pedig a Veszetteket vetíti a filmklub Goda Krisztina rendező jelenlétében.

Április 11-én, csütörtökön, 18 órától Láng Orsolya szerzői estje lesz a Filmes Találkozások rendhagyó rendezvénye a költészet napja alkalmából, közölték a szervezők.

Láng Orsolya 1987-ben született Szatmárnémetiben. 2012-ben filmrendezői diplomát szerzett a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. 2017-ben a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs mesterképzésén diplomázott. Szezon után című diplomafilmjét a Szarajevói Filmfesztiválon mutatták be, ezt követően több díjat nyert nemzetközi animációs fesztiválokon. Verseit és prózai írásait számos magyarországi és erdélyi irodalmi folyóirat, portál közli. 2015-ös, Tejszobor című kisregényéért megkapta a Fehér Klára Irodalmi Díjat, a Méhes György Debütdíjat és az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány debütdíját. 2016-os, Bordaköz című verseskötete Szilágyi Domokos-díjban részesült. A Helikon hasábjain 2018-ban közölt írásaiért megkapta a lap által alapított Kemény Zsigmond-díjat. Jelenleg Marosvásárhelyen él, szabadúszó író, grafikus, könyvillusztrátor. Szerzői oldala Facebook-on: Láng Orsolya képei.

A vetítéssel és felolvasással egybekötött esten a közönségtalálkozó moderátorai Codău Annamari irodalomkritikus és Németh Szabolcs Előd filmkritikus lesznek.

Április 19-én, pénteken, 18 órától a Filmes Találkozások 12. kiadásán a Goda Krisztina által rendezett, Veszettek című 2015-ös magyar játékfilmet vetítik. A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy a film 16 év felettieknek ajánlott.

A Veszettek két nehéz anyagi helyzetben élő fiú története, akik egy karizmatikus vezető hatására csatlakoznak egy rendvédelmi szervezethez, hogy így tegyenek a városukban egyre elharapózóbb bűnözés ellen. Hamarosan azonban szembesülniük kell azzal, hogy néha nem is olyan könnyű eldönteni, ki a bűnös, és ki az áldozat. Az akciójelenetekkel tűzdelt drámai történet napjaink legaktuálisabb társadalmi kérdéseit feszegeti.

Veszettek

A főbb szerepeket Fenyő Iván, Györgyi Anna, ifj. Vidnyánszky Attila, Klem Viktor, Gáspár Tibor, Törőcsik Franciska és Nyári Oszkár játsszák.

A vetítést követő közönségtalálkozón Németh Szabolcs Előd filmkritikus Goda Krisztina rendezővel beszélget, aki többek között a Szabadság, szerelem, a BÚÉK és a Kaméleon rendezője is.

A Nemzeti Kulturális Alap és a Studium Prospero Alapítvány támogatásával, az Édentől Keletre Filmklub, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, az András Lóránt Társulat, a Filmtett - Erdélyi Filmes Portál és a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács partnerségével megszervezett Filmes Találkozások programjait ezen a Facebook-oldalon lehet nyomon követni.

(közlemény)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat