Hamarosan startol a BuSho nemzetközi rövidfilm Fesztivál Hamarosan startol a BuSho nemzetközi rövidfilm Fesztivál

Hamarosan startol a BuSho nemzetközi rövidfilm Fesztivál

Szeptember 1. és 6. között kerül megrendezésre az 5. BUSHO – BUdapest SHOrt Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál a Vörösmarty Moziban és a DocuArt Kocsiszínben. A májusi határidőre 53 országból 527 rövidfilm nevezett, mely kategóriánként 279 fikciós, 115 animációs és 133 kísérleti filmet jelent. A versenyprogramba végül 94 alkotás került.

Ez a több, mint félezer rövidfilm újra megleckéztette az ezúttal 4 tagú előzsűrit, melynek tagjai voltak: Mag István – rendezőasszisztens, Rimóczi László – író, Patrovits Tamás – animátor és Gergely Zoltán – rendező, egyikük így kommentált: „Az idei mezőny is szoros volt és nemzetközileg színes: német precizitás, ciprusi könnyedség, iráni keménység, francia elegancia, portugál lazulás, spanyol virtus, angol beteg, görög saláta, olasz mámor, magyar sírva-vigadás...”

Busho plakát

A tavalyi nagy siker után ezúttal is a Vörösmarty mozi lesz a központi helyszíne a fesztiválnak és a szeptember 1-én este 7 órakor megrendezésre kerülő megnyitónak, melyet Bollók Csaba filmrendező indít majd útjára. Ezt követően 4 napon keresztül a két teremben folyamatosan vetítik a nemzetközi rövidfilmeket míg végül szeptember 5-én szombaton este kihirdeti döntését a nemzetközi zsűri. 3 fődíjat és 7 kategória díjat osztunk ki, a legjobbnak választott Arany BuSho díjjal pedig első alkalommal 1 000 euro pénzdíj jár az Oktatási Kulturális Minisztérium és a Magyar Mozgókép Közalapítvány jóvoltából.

Szeged, Szolnok és Szombathely mellett ezúttal az első határon túli helyszínnel bővült a sor: a Szerbiában lévő Magyarkanizsa, azon belül pedig Kultúra mozi csatlakozott idén a helyszínekhez.

 

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat