Gyerekprogramok a 17. Filmtettfeszten Gyerekprogramok a 17. Filmtettfeszten

Gyerekprogramok a 17. Filmtettfeszten

Egy kedves mese a Nádtenger titokzatos lakóiról, egy sorozat kuflikról – akik nem kiflik, de nem is kukacok –, egy válogatás rövid animációkból és három animációs műhely: a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle idén sem feledkezett meg a legkisebb mozgókép-rajongókról.

A Kedd animációs filmstúdió legújabb mesesorozata, az Egy kupac kufli főszereplője hét mesebeli lény. A kufli nem is kifli, nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. Egy kufli sok mindenre hasonlít, és semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az. Színes, mint egy nyalóka, pedig nem ehető. Van kicsi, van nagy. Van kövér és van sovány. Jönnek-mennek, sosem tudni, honnan hova. Zödön a legzöldebb. Pofánka a legpirosabb. Titusz a legsárgább. Hilda a leglilább. Valér a legkékebb. Bélabá a legbarnább. Fityirc meg a legszürkébb, mert annak is lennie kell valakinek.

Az Egy kupac kufli csíkszeredai vetítése után a filmhez kapcsolódó foglalkozásra várjuk a gyerekeket. Kuflikat készítünk, hétköznapi tárgyakat válogatunk, majd helyzetgyakorlatokon keresztül jobban megismerkedünk az animációk szereplőivel. Bemelegítésképpen eljátszunk néhány ismerős jelenetet, majd a KI? HOL? MIT? MIÉRT? MIVEL? kérdések és tárgyak segítségével életre keltjük a kuflik legújabb történeteit. A kb. kétórás gyerekprogram helyszíne a Múzeumpedagógiai terem. A foglalkozást főleg a 6–10 éves korosztálynak ajánljuk.

Az összesen 71 perces sorozat nagyváradi vetítései alatt és után szintén animációs műhelyben vehetnek részt a legkisebbek. A Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészet szakos hallgatói tartanak interaktív animációs workshopot kisiskolás gyerekeknek. A gyerekek megismerkedhetnek a stop motion animációs technikával és több animációs trükköt is kipróbálhatnak.

Berg Judit nagyszerű története alapján készült a Lengemesék című animációs film. Kis hősei szintén különleges mesefigurák: a lengék a Nádtenger apró, de bátor, zöldbőrű őrei. A gyerekeket csak akkor avatják őrzővé, amikor bebarnul a hajuk. Addig viszont unalmas az élet, mivel zöldhajúként tilos nádirigón repkedni, vízre szállni, sőt még a békaderbin sem vehetnek részt. Füttyös Vilkónak legnagyobb álma, hogy végre ő is őrző lehessen, ám a kíváncsisága folyton bajba sodorja.

Animációs műhely Kolozsváron

Míg 20–30 évvel ezelőtt csak néhány nagyon elszánt alkotónak jutott eszébe és adatott meg a lehetősége animációt készíteni, manapság az animáció már szinte mindenben ott van: reklámokban, filmekben, multimédiás bemutatókban, applikációkban, játékokban. És nemcsak hogy mindennapjaink részévé vált, hanem nagyon könnyen elérhetővé és elkészíthetővé is. De honnan is ered mindez? Hogyan készültek régen az animációk, és mi közös a régi és az új animációkban? És hogyan fogjunk egyáltalán neki, ha animációs filmet szeretnénk készíteni?

Ezekre a kérdésékre (is) választ kapsz úgy, hogy készítünk egypár kis animációt a Filmtettfeszt Animációs Workshopján, október 7-én, szombat délelőtt 10 órától a Báthory István Elméleti Líceum dísztermében. A műhelymunkát Makkai Bence reklámszakember vezeti, 9–14 éves fiatalok részvételére számít. A részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a feszt@filmtett.ro címen lehet október 4-éig, szerdáig. A csapatban 15 hely van, a jelentkezés sorrendjében lehet bekerülni. A szükséges adatok: név, a gyerek kora, egy szülő emailcíme és telefonszáma.

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál régóta a Filmtettfeszt együttműködő partnere. Idén egy bájos és humoros, egyszerű, de a felnőtteket is szórakoztatni képes rövidfilmes válogatást hoztunk el a fesztivál tavalyi kiadásának legjobb, kimondottan gyerekeket célzó alkotásai közül. Apró történeteiben Csiri bá varázspálcát talál. Egy farkas titkos hobbijának hódol a csendes erdőszélen. Kis állatok szorgosan készülődnek a közelgő télre a patakparton. Egy kis denevér barátot keresne – de mindenki alszik. Egy szarvas házatáján igen gyakori a földrengés. Két kutya labdázik – vagy inkább három. Rajtuk kívül egy anya, egy királykisasszony és még számos, kedves mesefigura várja a legkisebbeket egy egyórás fantáziajátékra, az egyetlen animációs elsőfilmes, magyar filmfesztivál színvonalas válogatásában.


Vetítési időpontok és helyszínek

Pálfi Szabolcs, Jurik Kristóf, M. Tóth Géza: Egy kupac kufli

  • október 7. 09:00, Székelyudvarhely, Városi Könyvtár
  • október 7. 11:00, Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi
  • október 8. 10:00, Kolozsvár, Győzelem / Victoria mozi
  • október 8. 10:00, Csíkszereda, Csíki Székely Múzeum
  • október 13. 10:00, Nagyvárad, Partiumi Keresztény Egyetem (Díszterem)
  • október 13. 11:30, Nagyvárad, Partiumi Keresztény Egyetem (Díszterem)

Pálfi Zsolt: Lengemesék

  • október 7. 10:00, Kolozsvár, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Hunyadi Mátyás terem (aula)
  • október 7. 12:00, Nagyszeben, Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ
  • október 8. 09:00, Székelyudvarhely, Városi Könyvtár

Primanima 2016 – gyerekfilmes válogatás

  • október 8. 11:30 – Kolozsvár, Győzelem / Victoria Mozi

A belépés díjtalan a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle minden vetítésére és kísérőprogramjára. A kolozsvári nagyjátékfilmes vetítésekre nullás jegyet kell váltani (részletek a moziban). A filmeket többnyire román, esetenként angol felirattal vetítjük. Teljes program itt.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat