Forgatókönyvfejlesztési támogatást nyert Sztercey Szabolcs Benedek első nagyjátékfilmje Forgatókönyvfejlesztési támogatást nyert Sztercey Szabolcs Benedek első nagyjátékfilmje

Forgatókönyvfejlesztési támogatást nyert Sztercey Szabolcs Benedek első nagyjátékfilmje

A gyergyószentmiklósi születésű alkotó több kisjátékfilm után első egészestés munkáján dolgozhat.

A FilmJUS Alapítvány 2023-as, forgatókönyvírásra és forgatókönyv fejlesztésre kiírt pályázatának nyertesei között több erdélyi alkotó neve is szerepel: a sokszorosan díjazott dokumentumfilmjeiről ismert Bálint Arthur A király címmel tervez kisjátékfilmet forgatni (erre 250 000 forintos támogatást nyert), a székelyudvarhelyi Kozma Csaba a Diszkrét Abgang című dokumentumfilmet fejlesztheti 200 000 forintból, és ugyanennyit ítéltek meg a FilmJUS Alapítvány ítészei Sztercey Szabolcs Benedek nagyjátékfilm-tervének is.

A rendezőtől megtudtuk, hogy filmje „egy furcsa, valóságshow-szerű versenyen belül zajlik. A résztvevők egy ún. élettervvel vagy identitástervvel jelentkezhetnek, ami lehet a saját, aktuális életük vagy egy kitalált, fiktív élet. Ezt követően beköltöznek egy hatalmas épületkomplexumba, ahol valósághűen berendezett lakásokban élik a mindennapi életüket, a beadott élettervnek megfelelően. A nézők tetszés szerint bemehetnek ezekbe a lakásokba, közelről megnézhetik a résztvevőt, figyelhetik az életét majd a végén –a saját meglátásuk és értékrendjük szerint – pontot adhatnak a látottakra egy kis szavazólap segítségével. Az első három helyezett nyereménye pedig az, hogy egy rejtélyes, különleges képeségekkel bíró személy, a Suttogó, elmondja nekik, hogy kik ők valójában és mi az igazi helyük az életben” – így szól a Megfigyelők szinopszisa. A most FilmJUS-támogatást nyert terv korábbi verziója tavaly bekerült az Inkubátor Program döntőjébe.

Benedek Szabolcs Gyergyószentmiklóson született 1991-ben, jelenleg Kolozsváron él. Mérnöki tanulmányaival egyidőben kezdett intenzíven foglalkozni a filmmel a Sapientia EMTE-n, kétszer rendezett rövidfilmet a Filmtett Workshopon, erasmusos diákként áthallgatott az SzFE rendezőszakára, miközben több irodalmi lapban publikált szépirodalmat. Első kötete, A nyelvtani közép (2017) Méhes György-debütdíjban részesült, 2020-ban elnyerte a Móricz Zsigmond-ösztöndíjat. Filmes írásai a Filmtetten jelennek meg. Névegyezés miatt alkotói nevet választott magának, így lett Sztercey Szabolcs Benedek.

A FilmJUS összesen 10 nagyjátékfilm, 7 tévéfilm és -sorozat, 6 kisjátékfilm, 7 dokumentumfilm, 2 ismeretterjesztő és kísérleti film, valamint 9 animációs kisfilm támogatásáról döntött. A részletes lista elérhető itt.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat