Fergeteges román filmmel és némafilmklasszikussal kezdik az évet az erdélyi filmklubok Fergeteges román filmmel és némafilmklasszikussal kezdik az évet az erdélyi filmklubok

Fergeteges román filmmel és némafilmklasszikussal kezdik az évet az erdélyi filmklubok

A marosvásárhelyi Édentől keletre filmklub a „román filmgyártás egyik legfergetegesebb termékével”, a kolozsvári Sapi-Mozi-Téka német némafilmklasszikussal indítja 2018-at. A belépés mindkét eseményre ingyenes.

A marosvásárhelyi filmkedvelők Nae Caranfil 2002-es Filantrópia (Filantropica) című komédiáját láthatják hétfőn, január 9-én este hét órától a GCaféban.

Mircea Diaconu líceumi tanárt alakít a filmben, karaktere a gyors pénzszerzés meglehetősen egyedi módjára talál rá. A vetítés után Németh Szabolcs Előd és Szabó R. Ádám filmkritikusok, a filmklub házigazdái Novak Csaba Zoltan történésszel beszélgetnek.

Kedden, január 10-én este fél héttől a Sapientia-EMTE hivatalos filmklubjában, a kolozsvári Sapi-Mozi-Tékában Friedrich Wilhelm Murnau 1924-es filmje, Az utolsó ember (Der letzte Mann) látható.

A Nosferatu legendás rendezőjének emberi méltóságról, vagy annak elvesztéséről szóló filmjében Emil Jannings vécésnek lefokozott hotelportást alakít. A némafilm azért is különleges és előremutató, mert inzertek nélkül, a kameramozgás és a montázs erejével mesél. A rendező mellett a forgatókönyvíró, Carl Mayer és az operatőr, Karl Freund is a német filmtörténet kiemelkedő alkotója.

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat