A jó főnök lett a „spanyol Oscar-gála” nagy nyertese A jó főnök lett a „spanyol Oscar-gála” nagy nyertese

A jó főnök lett a „spanyol Oscar-gála” nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a legjobb film a Goya-díjak hétvégi átadó ünnepségén Valenciában.

Az ipari mérlegeket készítő gyárban játszódó szatíra már a jelölések bejelentésekor rekordot döntött, húsz kategóriában terjesztette fel elismerésre a spanyol filmakadémia jelölőbizottsága, amelyből hatot meg is nyert és ezzel a legtöbb díjat kapta ebben az évben a nevezett filmek közül.

A legjobb film, a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb vágás, a legjobb filmzene zene és a legjobb férfi főszereplő kategóriájában jutalmazták Fernando León de Aranoa alkotását, aki mindemellett negyedik alkalommal vehette át a legjobb rendezőnek járó szobrot.

A kategória díját átadó Sharaa Karimi afgán rendezőnő felvezetőjében arra kérte a filmeseket szerte a világon, hogy emeljék fel szavukat Afganisztán védelmében, valamint a tálib rezsim elismerése ellen szólt.

A jó főnökben nyújtott alakításáért Javier Bardemet választották a legjobb férfi főszereplőnek. Kitüntetésével az előzetes várakozások teljesültek, kategóriájának többi jelöltje is ezt a eredményt jósolta a gála előtt.

Bardem hatodik alkalommal kapta meg a spanyol filmakadémia elismerését, ötödször lett a legjobb főszereplő, ezzel rekorder a díj történetében. Ebben az évben ráadásul feleségével Penélope Cruzzal egyszerre jelölték, aki azonban lemaradt a legjobb női főszereplőnek járó kitüntetésről. Egyaránt esélyesek idén Oscar-díjra is, amelyet egyszer már mindketten átvehettek.

Az amerikai filmes gálához hasonló külsőségek között rendezték meg a valenciai díjátadót is a város egyik emblematikus épületében, a Zsófia királynéról elnevezett művészetek palotájában.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt virtuálisan tartották meg az ünnepséget, de most a helyszínen rengeteg rajongó várhatta a sztárok vörös szőnyeges bevonulását, akik autogramokat osztogattak és fotózkodtak a kordon mögött álló közönséggel. A díjak átadása látványos tűzijátékkal kezdődött. A járvány azonban az idei ünnepségre is rányomta bélyegét, a részvételt oltási igazoláshoz és negatív PCR-teszthez kötötték, a színházterem közönségének pedig maszkot kellett viselnie.

Idén először adták át a nemzetközi Goya-díjat, amellyel Cate Blanchett pályafutását ismerték el. Az ausztrál színésznő a kitüntetést megköszönve arról beszélt, hogy a spanyol kultúra, a spanyol film milyen nagy hatással volt rá, kiemelte, hogy Luis Buñuel filmjei teljesen átformálták azt, ahogy a világot szemléli.

A legjobb európai film díját a dán Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek című alkotása nyerte el, amelynek főszerepét Mads Mikkelsen alakítja.

(MTI)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat