86 éves korában elhunyt Miloš Forman 86 éves korában elhunyt Miloš Forman

86 éves korában elhunyt Miloš Forman

Meghalt Miloš Forman, jelentette a CTK cseh hírügynökség szombaton az Oscar-díjas filmrendező feleségének közlésére hivatkozva. A csehszlovák új hullám egyik meghatározó képviselője pénteken, 86 éves korában hunyt el.

Az Egyesült Államokban élő filmrendező felesége, Martina Formanova szerint férje rövid betegsége után, családja és a hozzá legközelebb állók körében halt meg. Miloš Forman temetését szűk családi körben rendezik, írja az MTI.

A filmrendező 1932-ben született Jan Tomáš Forman néven a csehországi Čáslav településen. Szüleit cseh ellenállásban való részvételük miatt elhurcolták az auschwitzi koncentrációs táborba, ahol megölték őket. Forman a prágai filmművészeti iskolában tanult 1951–1956 között, 1968-ban emigrált az Egyesült Államokba.

Legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat nyert a Száll a kakukk fészkére (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) és az Amadeus című filmjeiért. Ő rendezte a ’60-as évek kultikus musicaljének, a Hairnek a filmváltozatát.

1985-ben ő volt a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál zsűrielnöke, 2000-ben pedig a Velencei Filmfesztivál zsűrijét vezette.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat