Csatorna
Andrzej Wajda
1957
Csatorna

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Csatorna

Fekete-fehér, lengyel, 91 perc, 1957
Magyar cím
Csatorna
Eredeti cím
Kanal

Történet

1944-ben vagyunk, a varsói felkelés leverése idején. Már csak egymástól elszigetelt, kisebb alakulatok tartják magukat. Az egyik közöttük Zadra parancsnok negyvenhárom fős egysége. A központból azt az utasítást kapják, hogy hajnalban ereszkedjenek le a szennyvízelvezető csatornába, és azon keresztül érkezhetnek el a belvárosba, a parancsnoki egységhez. De milyen hatással lesz az emberekre, magatartásukra, kapcsolataikra a pokol bugyrának is beillő csatorna? Ahogy Zadra emberei leereszkednek a csatornába, minden könyörtelen következetességgel fordul az ellentétébe...

Ezt írtuk a filmről:

A lengyel film története (1.) – Az elmúlt évszázad lengyel filmtörténete

Kawalerowicz, Zanussi, Kieslowski és Wajda – néhány azon lengyel filmrendezők közül, akik nemzetközi szinten is ismertté váltak, még ha elődeik neve kevésbé is közismert. Egy évszázad, abszurd fordulatoktól sem mentes lengyel filmtörténete.

Tanulmány, 2007. március 15. – írta

Filmtörténet tizennégy részben (XIII.) – Kelet-európai újhullámok

Milos Forman, Andrzej Wajda, Jancsó Miklós és Dusan Makavejev ugyanolyan körülrajongott sztár lett a cannes-i promenádon, mint Jean-Luc Godard vagy Federico Fellini. A kelet-európai film nemcsak politikai pikantériája miatt lett érdekes, hanem az újhullámos kísérletezés eredeti és izgalmas csapását jelentette.

Tanulmány, 2002. április 15. – írta

„Nem hittem, hogy megélem a kommunizmus összeomlását” – Interjú Andrzej Wajdával

Kevés játékfilmrendező van a világon, aki aktív maradt nyolcvanon túl is. A rangidős Manoel de Oliveira (100), Eric Rohmer (89), Jancsó Miklós (88), Alain Resnais (87), Sidney Lumet (85), James Ivory (81) és Jacques Rivette (81) mellett a 83 esztendős Wajda semmi jelét nem mutatja fáradtságnak. A világéletében erős lengyel én- és öntudattal nyilatkozó rendező lezárta háborús filmjei sorát és posztmodern kifejezési formákat keres.

Interjú, 2009. december 1. – írta

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat