Szeptember 15-én lesz a Román Film Fehér Éjszakája Szeptember 15-én lesz a Román Film Fehér Éjszakája

Szeptember 15-én lesz a Román Film Fehér Éjszakája

Rekordszámú premier előtti vetítés, az év legnépszerűbb román produkciói és közönségtalálkozók: a 14. kiadásához érkezett filmmaratont idén Bukarestben, Kolozsváron és Temesváron szervezik meg.

A három nagyváros összesen 15 mozijában – köztük Kolozsvár és Temesvár névrokon Győzelem moziiban – és alternatív vetítőtereiben párhuzamosan fognak zajlani a vetítések.

Premier előtti vetítésen lehet majd megnézni a Libertate '89 – Nagyszeben (Libertate, r. Tudor Giurgiu) című, román-magyar koprodukcióban készült, történelmi filmdrámát – az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíjas alkotását, amely nemrég Szarajevóban elnyerte a nemzetközi artmozi-szövetség (CICAE) különdíját is –, Andrei Tănase Tigris (Tigru) című, a Berlinalén debütált elsőfilmjét, két dokumentumfilmet (De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin, îr Carla Teaha; Forradalmak között / Între revoluții, r. Vlad Petri), valamint a Dragoste pe muchie de cuțit (kb.: Szerelem pengeélen, r. Alin Panc) című romantikus vígjátékot. Nem premier előtt ugyan, de vetítik Paul Negoescu népszerű vígjátékának a folytatását: a Még két sorsjegy (Încă două lozuri) három főszereplője ezúttal egy értékes pendrive-ot veszít el és kutat fel.

A szervező egyesület (Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc) több egészestés dokumentumfilmet is műsorra tűzött. Köztük van Radu Muntean új, David című alkotása és a mozikban mától kezdődően vetített Arsenie. Viața de apoi, a Soțul meu musulman (r. Daniel Bărnuți, Alexandra Bărnuți) és A țagai Sasok (Vulturii din Țaga, r. Adina Popescu, Iulian Ghervase) is.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat