Sydney-ben is vetítik a Szelídet Sydney-ben is vetítik a Szelídet

Sydney-ben is vetítik a Szelídet

Csuja László és Nemes Anna Sundance-en bemutatott „testmelodrámáját” műsorra tűzte a Sidney-i Filmfesztivál.

A héten kezdődő Sydney-i Filmfesztiválra a világ minden országából hívnak alkotásokat. A Szelídet olyan kiemelkedő alkotások között vetítik, mint az idei Cannes-i Fesztiválon Arany Pálmát nyert A szomorúság háromszöge, illetve a nagydíjat elnyert Stars at Noon.

A Szelíd egy női testépítőről szól, aki együtt él edzőjével, Ádámmal. Hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának komoly áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival a találkozás pedig mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt.

A magyar-német koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával megvalósult filmet az amerikai Sundance Filmfesztiválon mutatták be először januárban, ahol első magyar játékfilmként szerepelt a versenyprogramban. A Szelíd áprilisban elnyerte a legjobb közép-európai film díját a Cleveland Nemzetközi Filmfesztiválon, a németországi Wiesbadenben rendezett GoEast fesztiválon pedig az egyik legrangosabb díjat, a legjobb rendezőnek járó elismerést ítélte a szakmai zsűri Csuja László és Nemes Anna rendezőpárosnak.

A testmelodrámát az Inkubátor Programban készült és Karlovy Varyban díjazott Virágvölgy rendezője, Csuja László és a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész doktorandusza, Nemes Anna rendezte, főhősét Csonka Eszter világbajnok és többszörös magyar bajnok testépítő alakítja. A Szelíd producerei Muhi András és Ferenczy Gábor (Focusfox Stúdió), német koproducerei Janine Jackowski, Jonas Dornbach és Maren Ade (Komplizen Film), operatőre Nagy Zágon, aki a Kilenc hónap háborúban már dolgozott együtt Csujával, illetve Nemes testépítőnőkről szóló Szép szörny című dokumentumfilmjét is ő fényképezte. A látványtervező Nyitrai Anna, a dramaturg Jakab Juli, a casting director Zabezsinszkij Éva, a vágó Csabai Attila volt – emlékeztet a Nemzeti Filmintézet közleménye.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat