Péntektől erdélyi mozikban is látható a Déva Péntektől erdélyi mozikban is látható a Déva

Péntektől erdélyi mozikban is látható a Déva

A dévai gyermekotthonban nevelkedő albínó kamaszlány története péntektől több erdélyi mozi műsorán szerepel.

A Déva, Szőcs Petra első nagyjátékfilmje Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Maroshévizen, Brassóban és Besztercén látható október 18-tól, novemberben pedig a Bukaresti Magyar Filmhéten is vetítik. Sepsiszentgyörgyön pénteken, az este fél kilenckor kezdődő vetítés után közönségtalálkozó is lesz a film két főszereplőjével, Nagy Csengellével és Fatma Mohameddel.

Katót (Nagy Csengelle), a dévai árvaházban élő tinédzser lányt hajszárítás közben megrázza az áram. Ez az először banálisnak tűnő esemény teljesen felfordítja az életét. Az árvaházat ellepik az áramszolgáltató szerelői, és még egy új önkéntes, Bogi (Komán Boglárka) is megjelenik, hogy segítsen az otthonban helyreállítani a rendet. Katót annyira elbűvöli Bogi, hogy teljesen újra kell értékelnie a saját világlátását. A filmről írt kritikánk itt olvasható.

A Déva nemzetközi bemutatója a 2018-as Velencei Filmfesztiválon volt. Szőcs Petra filmje volt az első magyar projekt, amelyik támogatást kapott a 2012 óta működő olasz Biennale College program keretében. Januárban a Göteborgi Nemzetközi Filmfesztivál New Voices szekciójában is bemutatták, Erdélyben pedig eddig a csíkszeredai Filmszeredán és a 19. Filmtettfeszten vetítették.

A forgatókönyvet Nagy V. Gergő és Szőcs Petra írták, a film producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László, dramaturgjai Nagy Dénes és Németh Gábor, a rendező munkatársa Bodor Balázs. A főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák, a gyerekszerepekben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei láthatók. A film Déván és Petrozsényben forgott.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat