Oscar-jelölt filmproducer ellen adtak ki körözést Oroszországban Oscar-jelölt filmproducer ellen adtak ki körözést Oroszországban

Oscar-jelölt filmproducer ellen adtak ki körözést Oroszországban

Egy moszkvai bíróság szerdán letartóztatási parancsot adott ki a Leviatán producere, Alekszandr Rodnyanszkij és Ivan Viripajev színházi rendező ellen. A vád: az orosz hadseregről szóló hamis információk terjesztése.

Jelenleg egyikük sem él Oroszországban, de letartóztatásra számíthatnak, ha hazatérnek vagy Oroszországnak sikerül kiadatnia őket – írja a The Guardian.

Rodnyanszkij az elmúlt évtizedek egyik legbefolyásosabb orosz filmese, aki 2022 februárjában, néhány nappal az Ukrajna elleni háború kitörése után hagyta el az országot. Az orosz Igazságügyi Minisztérium már tavaly októberben „idegen ügynöknek” nyilvánította. Az online lap úgy tudja, az Ukrajna, Nyugat-Európa és Los Angeles között ingázó filmes jelenleg a Cannes-i Fesztiválon tartózkodik.

Orosz Jób harcol az aranyszoborért – Andrej Zvjagincev: Leviathan / Leviatán

2015. január 12.

Andrej Zvjagincev (Elena, A visszatérés) legújabb filmjében az univerzális mondanivaló és kérdésfelvetés elegyedik a hétköznapi realizmussal: az ótestamentumi Jób története helyeződik a kortárs orosz viszonyok közé. Mindeközben a Leviatán (Левиафан) megtartja az érzékeny harmóniát és nem válik dogmatikus példabeszéddé: egy emberi történetet fest a vászonra, káprázatos képi világgal. A „vadkelet” 2014-es alkotása méltán száll ringbe az idei aranyszobrocskáért.

Olvasd tovább  

Rodnyanszkij négyszer került Oscar-közelbe: több mint 30 filmje közül a legjobb idegen nyelvű alkotások között jelölték díjra A szerelmes szakács 1001 receptje (A Chief in Love, 1996), a Kelet-Nyugat (Est-Ouest, 1999), a Leviatán (Leviathan, 2015) és a Szeretet nélkül (Neljubov / Loveless, 2018) című alkotásait – a Leviatán el is nyerte a szobrocskát.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat