Meghalt Michael Crichton Meghalt Michael Crichton

Meghalt Michael Crichton

Hatvanhat éves korában elhunyt Michael Crichton amerikai író, forgatókönyvíró és filmrendező, olyan megfilmesített sikerkönyvek szerzője, mint Az Androméda törzs, a Gyilkos nap, a Zaklatás vagy a Jurassic Park. A honlapján közölt gyászjelentés szerint kedden halt meg rákbetegségben.

Steven Spielberg 1993-ban Crichton Őslénypark című 1990-es regénye alapján forgatta nagysikerű filmjét, a Jurassic Park-ot. A Harvard orvosi karán végzett Crichton nevéhez fűződik a Vészhelyzet című, ugyancsak világsikert aratott amerikai kórházsorozat is. Crichton több, mint két méter magas volt, egy gyermek apja, ötször nősült.

Tizennégyéves volt, amikor az első cikkét lehozta a New York Times. A Harvardon először írást tanult, majd antropológiára váltott. Egy évet a Cambridge-i Egyetemen töltött ösztöndíjjal, majd elvégezte a Harvard orvosi szakát. Az egyetem alatt nyolc kalandregényt írt John Lange álnéven, valamint Jeffrey Hudsonként egy orvosi detektívregényt, ami elnyerte a műfaj legrangosabb elismerését, az Edgar díjat. Állítása szerint, ebben az időszakban naponta körülbelül 10 000 szót írt.

Magánéletét mindig is igyekezett óvni a nyilvánosságtól, azonban az 1988-ban megjelent Travels című önéletrajzi kötetében meglepő nyíltsággal mesél többek között arról az időszakról, amikor öt éven keresztül képtelen volt írni, és a világ legkülönbözőbb pontjain próbálta végig a létező összes New Age-es, kanálhajlítós, növényhez beszélős, ördögűzős, auraolvasós technikát, hogy visszanyerje a képességét. Az írói mélypont 1985-ben minden ok nélkül megszűnt és Crichton folytatta a munkát.

Forrás: origo.hu

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat