Meghalt Jiří Menzel Meghalt Jiří Menzel

Meghalt Jiří Menzel

82 éves korában meghalt Jiří Menzel filmrendező, a cseh újhullám ikonikus alakja. A szomorú hírt felesége, Olga Menzelová közölte tegnap este. A rendező hosszú ideje súlyos egészségügyi problémákkal küszködött.

Jiří Menzel 1938. február 23-án született Prágában. Szülővárosában színházrendezői szakra felvételizett, csakhogy – amint a Filmtettnek adott interjúban néhány éve elmondta – oda nem vették fel, úgyhogy végül televíziós és filmrendezést tanult, 1962-ben végzett. Milos Formannal együtt csakhamar a cseh újhullám vezéralakjaként írta be magát a filmtörténetbe, de a színházi rendezés mindvégig a szívéhez közelálló maradt. Gyakran felbukkant színészként is, a színpadon és a mozivásznakon egyaránt. Filmográfiája színészként 80, rendezőként közel 30 tételes az IMDb-n. 

Tehetségét minden létező filmes fórumon elismerték, 1967-ben elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat a Hrabal-regényből adaptált Szigorúan ellenőrzött vonatokért. A Berlinalén is szerették: Arany Medvét kapott a betiltott és csak 1990-ben bemutatott Pacsirták cérnaszálon című filmjére; az Őfelsége pincére voltam szintén versenyzett a fődíjért, végül a FIPRESCI kritikusainak a kedvence lett. Életműdíjjal tüntették ki többek közt a miskolci CineFesten és a kolozsvári TIFF-en.

Szoros barátság fűzte több magyar filmeshez, játszott magyar filmekben (Franciska vasárnapjai, Az ajtó), és maga is rendezett magyar színészeket (pl. Bán Jánost Az én kis falumban, vagy a Katona József Színház színészeit a Szarvaskirályban). 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetésben részesült.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat