Kezdődik a Cseh Filmkarnevál Budapesten Kezdődik a Cseh Filmkarnevál Budapesten

Kezdődik a Cseh Filmkarnevál Budapesten

Február 21. és 25. között a Toldi mozi ad otthont napi egy-egy friss cseh film vetítésének.

A 10. alkalommal megszervezett cseh filmszemle minden filmje este 8-kor kezdődik. A filmeket magyar és angol felirattal vetítik.

A Cseh Filmtavasz nyitófilmje az Áldozat (Oběť , r. Michal Blaško) főhőse a Csehországban élő ukrán Irina, akinek fia súlyos állapotban kerül kórházba. Izgalmas dráma egy nőről, aki a rasszista társadalmi közegben a családja és az igazság keresése között hányódik. A vetítés után a fesztivál vendége lesz a film forgatókönyvírója, Jakub Medvecký és főszereplője, Vita Smachelyuk.

Michal Blaško: Áldozat (jelenetfotó)

A második napon egy provokatív tartalmairól ismert, tinédzserkorú influencer, Anna eltűnésének története bontakozik ki az #annaismissing (r. Pavel Soukup) című thrillerből. A film az Emmy-díjas #martyisdead című websorozat szabad folytatása, és egy aktuális témára, a kiskorúak online jelenlétének csapdahelyzeteire hívja fel a figyelmet.

A harmadik napon az Éjjel érkezett (Přišla v noci, r. Jan Vejnar, Tomáš Pavlíček) alkotói próbálják kideríteni, hogy vajon az anyáknak és az anyósoknak mindig igazuk van-e, és vajon jót akarnak-e nekünk. A fekete humor és a horror határán egyensúlyozó filmdráma fiatal főszereplői még nem sejtik mi vár rájuk, amikor hívatlanul betoppan hozzájuk egyikük édesanyja. A vetítés után a film két rendezőjével találkozhat a közönség.

A negyedik napon vetített Néma titkok (Němá tajemství, r. Tomáš Mašín) című lélektani dráma főszereplőjének a történetét az életében fontos szerepet játszó nők mesélik el, mindenki kizárólag a saját szemszögéből.

Tomáš Mašín: Néma titkok (jelenetfotó)

A zárófilm a Pogányok (Pohani, r. Olga Dabrowská), amelyben egy vallásos nagymama szeretné „megmenteni” boldogtalan családját. A film a tragikusan elhunyt Anna Jablonska azonos című színdarabja alapján készült, a hit, a hagyományos család és a társadalmi erkölcs lényegét és értelmét keresi.

Még több részlet a Toldi mozi honlapján.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat