Ingyenes lesz idén az Alter-Native Ingyenes lesz idén az Alter-Native

Ingyenes lesz idén az Alter-Native

Idén nem kell jegyet, bérletet váltani az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválra, a 2022-ben 30. évfordulóját ünneplő szemle ingyenessé tett belépéssel lepi meg közönségét. 

Adományozásra azonban lesz lehetőség, akinek módjában áll és „megajándékozná” a fesztivált kerek születésnapján, a helyszínen majd megteheti – áll a fesztivál közleményében.

A szeptember 28-a és október 2-a között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában sorra kerülő fesztivál kilencórás versenyprogramjába 42 rövidfilm került be idén. Ezek közül választja majd ki a legjobbakat a Buzási Gyopár animációs rendező, grafikus, Baranyi Gábor Benő filmrendező, forgatókönyvíró, Andrei Huţuleac színész, forgatókönyvíró, színházi és filmrendező, Illés Gabriella producer, a TulipánTündér Produkció alapítója, és Monica Stan forgatókönyvíró, filmrendező alkotta zsűri. Újdonság idén, hogy külön szekcióként meghirdették a regionális filmek versenyét, amelyre kizárólag erdélyi alkotók nevezhettek be. A Schnedarek Ervin-díjért kilenc rövidfilm versenyez.

A versenyprogram mellett játékfilmekből sem lesz hiány a marosvásárhelyi MADISZ szervezésében, az Érted Egyesület társszervezésében megtartandó fesztiválon. Idén is megnézhetik az érdeklődők az elmúlt két év magyar és román filmjeinek legjavát, közönségtalálkozókkal egybekötve. Beszélgetést láthatnak-hallhatnak majd több levetített film rendezőjével, szereplőjével vagy éppen zeneszerzőjével, Iványi Marcellel, Dolhai Attilával, Cári Tiborral, Monica Stannal, Andrei Huţuleackal, Csibi Lászlóval, Demián Józseffel, Demián Józsa Erikával, Budrala Sárával, illetve Bodolai Balázzsal. 

Mivel a jó filmekhez jó zene dukál, a koncertek sem maradnak ki a programból, és színházi előadásokat, valamint egy kiállítást is megnézhet majd a közönség. A 30. Alter-Native teljes programja megtalálható a fesztivál honlapján.

(a fesztivál közleménye)

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat