Gyöngyvásznon a Sátántangó Erdélyben Gyöngyvásznon a Sátántangó Erdélyben

Gyöngyvásznon a Sátántangó Erdélyben

A kolozsvári Művész mozi vetíti Romániában elsőként Tarr Béla remekművének restaurált változatát.

A kolozsvári Művész mozi a csapat által összeállított „eklektikus válogatással” ünnepli alapításának 109. évfordulóját: kedd esténként különleges vetítésekre és közönségtalálkozókra ülhet be a közönség a terembe, illetve az előtérben levő kávéházba.

Sátántangó

Fekete-fehér vígjáték, filmdráma, 450 perc, 1994

Az isten háta mögötti alföldi településről az évek során elvándorolnak a lakosok. Nem maradt csak három házaspár, három agglegény és egy özvegy a négy gyerekével, valamint a kocsmáros. Októberben a férfiak megkapják elmaradt bérüket, ami jó alkalom Schmidtéknek és Futakinek, hogy megszökve a többiek pénzével új életet kezdjenek. Irimiás és Petrina két szélhámos [...]

Az eseménysorozat következő, záró epizódja „önvizsgálatra és reflexióra hív” – fogalmaz a mozi honlapja, – vasárnap, április 2-án 11 órai kezdettel ugyanis a Sátántangót vetítik. A film „szorosan kapcsolódik az idő észlelésének témájához, de nemcsak a hét és fél óra miatt – ami már önmagában erőteljes rendezői állásfoglalás – hanem a film esztétikája, az idő tematizálása, az elmesélt idő koncepciója miatt is. Tarr Béla filmográfiájában az idő észlelése kiemelt jelentőségű. A kamera elidőzik arcokon, jeleneteken, pillanatokon, általa felsejlik a szemlélődő én gondolata. Bár elengedhetetlennek bizonyul a Tarr-filmek nézésekor a »vita contemplativa«, a szemlélődő létezés koncepciója kényelmetlennek, akár furcsának is tűnhet. Vajon kinek van ideje megnézni egy hétórás filmet, vagy egy egész napot eltölteni a moziban? – teszi fel a kérdést Nagy Csilla, a mozi kurátora. – Mégis, a tét itt nem kevesebb, mint mindazoknak a módoknak a megtapasztalása, ahogyan az idő megélhetővé válik: van a jelen idő, amelyet a moziban, ebben a spontán kialakult közösségben együtt eltöltünk, van a film ideje, amelyet mindannyian más hosszúságúnak és ritmusúnak élünk meg, és van az idő, ami még a filmekben sem telik egyformán.”

A filmet román és angol felirattal vetítik, a standard jegyár 30 lej, a támogatói jegy – amely mellé egy tea vagy kávé is jár – 60 lejbe kerül. 

A részletes program:

10:30 – kávé @ ARTA Café
11:00 – Sátántangó (I.)
13:30 – szünet
14:00 – Sátántangó (II.)
16:30 – szünet
16:45 – Sátántangó (III.)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat