Erdélyi magyar filmes is versenyez az Astra Filmfesztiválon Erdélyi magyar filmes is versenyez az Astra Filmfesztiválon

Erdélyi magyar filmes is versenyez az Astra Filmfesztiválon

Rekordszámú nevezés közül kiválasztott versenyfilmeket, nemzetközi sikerprodukciókat és erős hazai válogatást tűz műsorára idén is a szebeni Astra Filmfesztivál. Nincs már egy egész hónap a kezdésig.

A csíkszeredai származású, Kolozsváron élő Püsök Botond Angela című filmje is versenyez a szebeni fesztiválon. A portréfilm főszereplője egy cigány kamaszlány, aki szülni készül. A film által bepillantást nyerünk mindennapjaiba, és töredékekben megismerjük kalandos múltját: az elrablásának történetét és azt, hogy jövendőbeli férje hogyan mentette őt meg az elrablók karmaiból. Amint kapcsolatuk története feltárul, megismerjük a lány családját és a környékbeli romák integrációs próbálkozásait. Annak ellenére, hogy Angela jövője férje távolléte miatt kilátástalannak tűnik, a lány a vallásban megnyugvást és reményt talál.

A 23. kiadásához érkezett Astra Filmfesztivál versenyébe idén több mint 2000 alkotást neveztek, a nézők elé a legjobb 100 kerül majd október 17. és 23. között. A filmek támája szerint állt össze az Inside Radical Islam, a No Place Like Dis-Place, a Citizens of the Online World, a Communist Faiths és az Aromanians blokk – valamennyi alkotás égetően aktuális problémával foglalkozik – ugyanakkor erős szerzői hangok szólalnak meg a Self-Family-Society, a Doc-vlog, a Circumscribed Spaces, valamint a Stories from Urbania nevű szekciókban, fogalmaznak a szervezők. Azt ígérik, lélegzetelállító történetekkel és szereplőkkel ismerkedhet meg, aki beül az Encounters, Refurbished Past és a Reality Under Cover nevű válogatásokra is.

A vetítendő filmek közül összesen 40 versenyez a fesztivál négy versenyválogatásában, ezek pedig szokás szerint a beszédes OutStanDox, Romania, Central & Eastern Europe és Student neveket kapták.

A romániai versenyfilmek egy része – az Angelához hasonlóan – személyes portrék (Doar o răsuflare, r. Monica Lăzurean-Gorgan, Chat with Alice, r. Sandra Isabela Țenț, Sunt însărcinată în România, r. Jesús del Cerro), más része a múltat igyekszik (újra)értelmezni (Cinema, Mon Amour, r. Alexandru Belc, Blocul, r. Maria Șalaru, Împărăteasa roșie – Viața și aventurile Anei Pauker, r. Radu Gabrea, Ține, Doamne, partizanii, până vin americanii, r. Dragoș Zămosteanu), három alkotás pedig, különböző szemszögekből rajzol portrét az aromán népcsoportról (Armânii, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos..., r. Toma Enache, Frații Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi, r. Eliza Zdru, Torna, torna, fratre!, r. Marian Voicu).

A műfaj mestereinek filmjei nem versenyezhetnek, az ő munkáik saját információs szekcióba (Great Master’s Latest) kerültek. Szebenben levetítik többek közt Patricio Guzmán Berlinben díjazott új filmjét (The Pearl Button), Gianfranco Rosi szintén Berlinben kitüntetett Fire At Sea-jét, illetve Werner Herzog Lo and Behold, Reveries of the Connected World című dokumentumfilmjét.

A vetítéseken kívül idén is konferenciák, szakmai találkozók, közönségtalálkozók és panelbeszélgetések színesítik az Astra programját.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller