Budapest retro II.
Papp Gábor Zsigmond
2003
Budapest retro II.

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Budapest retro II.

Színes, magyar, 2003
Eredeti cím
Budapest retro II.

Történet

  • A pesti üzlet – ABC, Keravill, Gelka, Skála: Terta és Tesla magnók, Tünde zsebrádió, WU2 sampon, csehszlovák villanyvasaló, NDK pohármosógép, szovjet halkonzerv
  • A pesti ünnep – április 4., május 1., augusztus 20., november 7. – felvonulások, tűzijátékok, majálisok + Jurij Gagarin (1961) és Farkas Bertalan (1980) fogadtatása Budapesten
  • A pesti nő – Lányok az esztergapadnál, Ádám, hol vagy?, Fabulon – a bőre őre – „Ágnes: vonzott, mint egy jó elektromágnes, soha nem volt zárlatos.” (Janka Béla-Bezzegh György: Mesélj a nőkről, 1968.)
  • A pesti vasárnap – szabadidősportok: gombfoci, csocsó, tollas, evezés; camping; autómosás; mozi, színház, tánc – „Tudnivalók a Budai Ifjúsági Park látogatásával kapcsolatban: Belépés csak 18 éven felüli fiúk és 16 éven felüli lányok részére, nyakkendőben, világos ingben, zakóban. Vászonnadrágban a belépés tilos. Kitiltást eredményeznek a következő kihágások: Ízléstelen táncolás, nem twist számra történő twistelés, egy lánnyal több fiú twistelése, fiúk egymás közti twistelése, és más, feltűnést keltő viselkedés.” (Belépési szabályzat, 1962.)

Ezek a képsorok jól tükrözik a Kádár-korszak lenyomatát, az öltözködés, a hajviselet, a kirakatok – mind-mind művelődéstörténeti emlékek, sokatmondók és többnyire szórakoztatók is. (Sőt: maga a híradófilm elkészítése is árulkodó: a fényképezés, a vágás és a narráció is magukon hordják a korszak stílusjegyeit.) Az archív felvételek hol eredeti narrációval láthatók, hol pedig vendégszövegek mennek alattuk rádióhírek, politikai állásfoglalások, reklámszövegek stb. formájában, ezáltal újabb jelentésrétegekkel ruházva fel őket.

Támogass egy kávé árával!
 
Budapest retro II.

Budapest retro II.

Színes ismeretterjesztő, 2003

Rendező:
Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat