Pálos György

Pálos György
Pálos György filmrendező, operatőr, producer, forgatókönyvíró, fotós, több, mint 25 éves filmgyártási tapasztalattal. Balázs Béla díjas, háromszor nyerte el a Kamera Hungária televíziós díjat. 
Tagja a Magyar Filmművészek Szövetségének, a Magyar Rendezők Céhének, a Magyar Független Filmszövetségnek. 15 évig dolgozott az International Public Television Conference-nak, majd 5 évig volt a Millenáris TV Stúdió vezetője. Egyetemi oktató, dolgozott, a City University of Hong Kong Egyetemen, jelenleg az ELTE-BTK Filmtudomány Tanszékének adjunktusa,  vendégtanár a Metropolitan Egyetemen Budapesten, és a  Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

Izgalmas személyiség, aki magáról így vall: „Voltam reményteli történész, kisfiú, vállalkozó, honvéd, középgenerációs, tolmács, B kategóriás, független, örsvezető helyettes, tanár úr, ÁFA visszaigénylő, fotós, gyerekét óvodába beszoktató apuka, A kategóriás, átvilágított, kültag, színházi rendező, műtött, oroszból fölmentett, filmoperatőr, adóalany, elsőéves vegyigépész, aszisztens, műtosfiú, monsieur, Thézeusz, zenei könyvtáros, világosító, érettségizett, shopsteward, borrendi ceremóniamester, tanárszakos, nagycsaládos, friss diplomás, első tartalék, rádiós műsorvezető, fiatalúr, meghatalmazott, rovatvezető, tanú, szakértő, tanár úr, tévé- és filmrendező, károsult, népművelő, utász, francia áruházi Mikulás...

Egyszer egy kanadai anyuka összetévesztett Jan Nowiczkival, mert azt hitte, én játszom a farkast. Legnagyobb szakmai sikerem a fürdőszoba és a WC kicsempézése. (Ma már csak az emlékeimben élnek tovább.)"

Forrás: Pálos György oldala a Közgáz Vizuális Brigád honlapján.

Filmjei a Filmtetten

Hajszálrepedés

Színes kisjátékfilm, 22 perc, 2022
Producer

Lenkének szembe kell néznie a ténnyel, hogy kár tovább kapaszkodnia haldokló kapcsolatába, miután párja 8 év után, épp egy családi vacsora előtt böki ki: szakít vele.

Ártatlan bűnök II.

Színes kisjátékfilm, 2016
Rendező

Ez a nap is úgy indul, mint a többi. Éled az életed, vagyis azt, amit életnek gondolsz. Elfogadtad a rutint. Már föladtad a reményt...

Drifter

Színes bűnügyi, dokumentumfilm, filmdráma, 72 perc, 2014
Producer

Ricsit környezete folyton arra kényszeríti, hogy behúzza a kéziféket. De mint minden vagány srác, Ricsi sem akar megfelelni senkinek: otthagyja az iskolát, mert ő valaki szeretne lenni. Most, azonnal, 17 évesen. A jogsi nélküli illegális rodeók, a hajnalig tartó bulik, a rendőrök elöli futás és a szüleivel való állandó viták a hétköznapjai részévé válnak. Ricsi elhatározza, hogy kipofozza roncs BMW-jét [...]

Elolvasom a kritikát

Az expedíció

Fekete-fehér kisjátékfilm, filmszatíra, 11 perc, 2014
Operatőr, Producer

Fekete-fehér filmszatíra egy parlamenti képviselő kalandjairól, akit némi felkészítés után kitesznek a választói közé. Kép a filmből

A jövő mozija

Színes dokumentumfilm, 52 perc, 2013
Operatőr

A film bemutatja a világ egyik leghíresebb médiaegyetemét (CMC, Hongkong), az ott folyó oktatást és kutatómunkát. Szó esik egy Future Cinema projektről, melyet az egyetem média szakának alapítója, Jeffrey Shaw igazgat. A világkiállítást nyert projekt egy futurisztikus épület kutatólaboratóriumában található a Hongkong Science Parkban. Az egyetemen magyar professzorok is dolgoznak.

Minimál

Színes rövidfilm, 13 perc, 2013
Operatőr

Újabb valóságshowból közvetít a média, melyben a versenyzők abban vetélkednek, hogy ki költi a legkevesebbet egy nap. A győzelemért harcba szállók között ott találunk egy nyugdíjas, idős hölgyet, egy second hand boltot üzemeltető agrármérnöknőt, egy egyetemi tanárt és egy fiatal, pályakezdő diplomást. Frappáns rövidfilm abszurd humorral és szomorúsággal.

Mit tudjátok ti, ki vagyok én!

Színes dokumentumfilm, 71 perc, 2008
Producer

„Én bíztam abban, hogy te egy érett fickó vagy, egy gyógyulásra vágyó fickó. Viszont mivel elöl vagy még a felépülésben és ez a viselkedés egy jól berögzült sunyi anyagos viselkedése, ezzel kezdenünk kell valamit, és ezért nem küldünk vissza."

Elolvasom a kritikát

A süllyedő falu

Színes dokumentumfilm, 23 perc, 2007
Producer

Egy apró magyar falu értetlenül szemléli süllyedését. Az okok  rejtélyesek, feltárásukhoz nem jön segítség. József azonban örök optimista. Alkot, postáz, reménykedik.

Sztornó

Színes filmdráma, 93 perc, 2006
Rendező, Forgatókönyvíró, Operatőr

„Amikor mindez megtörtént, harmincas éveimnek közepén jártam. Történelmet tanítottam egy vidéki gimnáziumban, feleségemmel és a két gyerekkel boldogan éltünk két és félszobás lakótelepi lakásunkban. Ekkor még erősnek éreztem magam, rajtam nem találnak fogást. Közeledett a tanév vége. A panel, hogyha átmelegszik, hosszú ideig megtartja a meleget. Később levelet kaptam az APEH-től. Mindig is tudtam, hogy egy [...]

Kapcsolódó cikkek:

Szalontüdő

Színes kisjátékfilm, 7 perc, 2006
Producer

"A szalontüdő lehet ruganyos, savanyú, állott, édes, ebben a filmben épp közös nevező. Kinek olcsó és laktató koszt, kinek a nosztalgiázás egyik kelléke. Egy letűnt kor finom darabkája találkozik két sokat látott emberrel. Szavak nélkül is megértik egymást." (Szirmai Márton)

Pálos György

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat