Buglya Sándor

Buglya Sándor

1945. december 16-án született a magyarországi Újkécskén. A gimnázium befejezése után orvosi pályára lépett – 1970-ben általános orvosként diplomázott a Semmelweis Egyetemen, 2005-ben doktori címet is szerzett –, ám már egyetemi hallgatóként beszippantotta a filmkészítés világa: 1965 után egy évtizedig amatőr filmesként tevékenykedett. Időközben felvételizett a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1978-ban operatőri, valamint film- és tévérendezői oklevelet szerzett. 1968-ban a Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) főtitkára, később elnöke, majd örökös tiszteletbeli tagja lett, 1974 és 1994 között az UNESCO Union Internationale du Cinéma Non Professionnel elnökségi tagja volt.

1976 óta több mint 400 rövid-, kísérleti-, animációs és oktatófilmet, dokumentum- és játékfilmet, valamint televíziós műsort jegyzett rendezőként vagy/és operatőrként. Produceri minőségben (a MOVI Dokumentumfilm Stúdió és a Fórum Film Alapítvány művészeti vezetőjeként, a Duna Televízió és a Dunatáj Alapítvány producereként) pedig több mint 350 film fűződik a nevéhez. A Duna Televíziónál 1992 és 2007 között dolgozott rendező-operatőrként és dramaturgként, az 1989–1999-es időszakban pedig a Magyar Filmművész Szövetség Dokumentum Szakosztályának titkáraként tevékenykedett.

1970 óta számos publikációja jelent meg a vizuális nyelv, a kreatív videó, az egyes filmes műfajok, a magyar dokumentumfilm, valamint a filmpedagógia témaköreiben. 1999-től a Pergő Képek című független filmes folyóirat szerkesztőségének elnöke.

Pedagógusi pályafutása 1983-ban kezdődött: ekkor vállalt tanári állást a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen, illetve meghívott oktatóként a Klagenfurti Egyetem Média Fakultásán. 2002 és 2010 között a gödöllői Szent István Egyetemen tanított. 2000 óta a Dunaversitas Mesterkurzus egyik előadója, 2008 óta a piliscsabai Pázmány Péter Tudományegyetem oktatója, 2003 óta pedig a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Fotóművészet, Filmművészet, Média Szakának szakmai vezetőtanáraként vizuális nyelvet, operatőri és produceri ismeretek, filmrendezést és dramaturgiát tanít.

1969 óta vállal zsűritevékenységet magyarországi és nemzetközi filmfesztiválokon, alkotói és pedagógusi tehetségét ugyanakkor számos fesztivál méltatta díjjal 1966 óta. Legfontosabb elismerései:

 • 2013 – az Erdélyi Magyar Filmszövetség tiszteletbeli tagja
 • 2007 – Perőcsény díszpolgára
 • 2007 – Alternatív Díj a közéleti és filmpedagógiai teljesítményért (Marosvásárhely)
 • 2005 – Magyar Filmszemle: produceri díj
 • 2005 – Csokonai -díj a három évtizedes alkotói és művészetpedagógiai munkáért
 • 1994 – Balázs Béla -díj
 • 1981, 1985 – kitüntetések a kulturális tevékenységért

Ezt írtuk róla

Miből él a magyar dokumentumfilm? – Interjú Buglya Sándor filmrendezővel és producerrel

2007. január 15.

Buglya Sándor, a Dunatáj Alapítvány vezetője, maga is aktív dokumentumfilmes alkotó és tanár a kolozsvári EMTE-Sapientia Fotó, Film, Média szakán. „Tizenvalahány éve vagyok producer, nem akartam az lenni. Stúdióvezető-helyettesként a szakma átalakulásakor, a központi pénzelosztás megszűnése után olyan helyzetbe kerültem, hogy az első pályázatokat nekem kellett megírnom.” A magyarországi filmtörvényről, dokumentumfilmes szemmel.

A valóság nem olyan kacér... – Buglya Sándor a kolozsvári Fotóművészet, filmművészet, média szak első évének tapasztalatairól

2004. szeptember 15.

A régóta áhított erdélyi filmes oktatás tavaly ősszel ténylegesen elkezdődött Kolozsváron, a Sapientia–Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. A kezdeti nehézségek és konfliktusok után most már az első eredmények is látszanak: a Fotóművészet, filmművészet, média szak elsőéves diákjai egy nyílt vizsga keretében mutatták be munkáikat.

Filmjei a Filmtetten

Előhívás

Színes dokumentumfilm, 35 perc, 2020
Producer

Kondor László Erdélyben született fényképész, 1956 után magyar állampolgárként emigrált az Egyesült Államokba. A fotográfiát ezt követően választotta hivatásának: testközelből tapasztalta meg és dokumentálta az 1968-as chicagói tüntetéseket, majd a vietnámi háborút. Az időközben Magyarországra költözött László a filmben feltárja a képei mögötti történeteket. 

A Sátán fattya

Színes filmdráma, történelmi, háborús, tévéfilm, 2017
Producer

Nagy Zoltán Mihály regényének filmváltozata a kárpátaljai magyarok szojvet fogságáról és annak eredményeiről.

Elolvasom a kritikát

Tehenesek

Színes dokumentumfilm, 50 perc, 2017
Producer

A film a háromszéki (erdélyi) magyar szarvasmarhatartók aktuális helyzetét tárja fel 2015 és 2017 közötti periódusban. Párhuzamos gazdasorsokkal találkozik a néző. A filmben szerepelnek: az egyesületi elnök, a hagyományosan gazdálkodó vidéki kisgazda, a gazdákat és szövetkezet, a fejlesztésekben gondolkodó, húsmarhákat tenyésztő nagygazda. A gazdákon kívül elég fontos szerep jut az érdekvédelmi  szövetkezeteknek, egyesületeknek is. A [...]

Kapcsolódó cikk:

Házsongárd arcai

Színes ismeretterjesztő, 11 perc, 2016
Producer

A Házsongárdi temető a középkori Kolozsvár várfalaitól délre fekvő Házsongárd nevű domboldalon elterülő temetőkert. A sok évszázados erdélyi magyar kultúra nagyjainak nyugvóhelye és egyben az emlékezések kegyhelye. A filmsorozat célja, hogy a manapság még látható és látogatok által gyakran felkeresett sírok mellé megjelenítse egykori lakóik életének néhány mozzanatát. Kik voltak, hogyan éltek, mit hagytak [...]

Kendeffy

Színes kisjátékfilm, 12 perc, 2015
Producer

1833, Erdély. Egy szegény származású fiú gróf Kendeffy Ádám támogatásával ösztöndíjat nyer az első magyar viadalintézetbe. A történelmi ihletettségű kisjátékfilmben egy fiú felnőtté válásának lehetünk szemtanúi, története pedig összefonódik Erdély egyik legendás figurájának sorsával.

Szolgabarát - találkozás Ferencz Ervin ferences szerzetessel

Színes dokumentumfilm, 60 perc, 2009
Producer

Ma ő az egyetlen élő koronatanúja a múlt század erdélyi egyháztörténetének. A szocialista rendszer többszöri börtönbüntetése során és azután is életével bizonyítja: létezik a keresztény életforma. A 90 éves atya gyermekes humora, munkabírása tiszteletet ébreszt nem csak közvetlen munkatársaimban, hanem a film nézőiben is.

A falon túl

Színes és fekete-fehér dokumentumfilm, 78 perc, 2009
Producer

A sepsiszentgyörgyi cigányok 1988-89-ben költöztek vissza az Őrkő telepre. A velük szemben lévő két tömbházban élő magyarok csaknem kétméteres fallal próbálták megvédeni magukat tőlük. A rendező 1997 - 2009 között végzett szociálantropológiai kutatásaira épülő alkotás a telepiek életének bemutatása (lóvásár, fagyűjtés, házfestés, építkezés, virrasztás, munkakeresés) mellett teret [...]

Égiek és földiek

Színes dokumentumfilm, 60 perc, 2009
Producer

"Beleszerettem egy ezeréves erdélyi falu nehéz életébe, a sok vihart megszenvedett közösség kemény küzdelmébe, nagyszerű emberek hitébe, szorgalmába, vállalkozó kedvébe…"

3 nővér

Színes és fekete-fehér dokumentumfilm, 57 perc, 2009
Producer

Egy szórványosodó, partiumi faluban három nővér – Márta, Eszter és Anna, három nagyon különböző egyéniség – gondolkodik a jövőről, testvéreiről, hitről, a világról.

Misike

Színes dokumentumfilm, 62 perc, 2009
Producer

A film különféle szituációkon alapuló szocio-dokumentumfilm, mely egy kisgyermek, a 8 és fél éves Misike sorsán keresztül mutatja be a város szélén élő emberek életét és környezetét.

Elolvasom a kritikát

Buglya Sándor

Friss film és sorozat

 • Beszélj hozzám

  Színes horror, thriller, 94 perc, 2022

  Rendező: Danny Philippou, Michael Philippou

 • Előző életek

  Színes filmdráma, romantikus, 105 perc, 2023

  Rendező: Celine Song

 • Szeánsz Velencében

  Színes bűnügyi, horror, thriller, 103 perc, 2023

  Rendező: Kenneth Branagh

 • Expend4bles (Feláldozh4tók)

  Színes akciófilm, 103 perc, 2023

  Rendező: Scott Waugh

 • Mammalia

  Színes filmdráma, kísérleti, 88 perc, 2023

  Rendező: Sebastian Mihăilescu

 • Az Alkotó

  Színes akciófilm, sci-fi, thriller, 133 perc, 2023

  Rendező: Gareth Edwards

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat

 • Beszélj hozzám

  Színes horror, thriller, 94 perc, 2022

  Rendező: Danny Philippou, Michael Philippou

 • Előző életek

  Színes filmdráma, romantikus, 105 perc, 2023

  Rendező: Celine Song

 • Szeánsz Velencében

  Színes bűnügyi, horror, thriller, 103 perc, 2023

  Rendező: Kenneth Branagh

 • Expend4bles (Feláldozh4tók)

  Színes akciófilm, 103 perc, 2023

  Rendező: Scott Waugh

 • Mammalia

  Színes filmdráma, kísérleti, 88 perc, 2023

  Rendező: Sebastian Mihăilescu

 • Az Alkotó

  Színes akciófilm, sci-fi, thriller, 133 perc, 2023

  Rendező: Gareth Edwards