Balkán bajnok
Kincses Réka
2006
Balkán bajnok

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Balkán bajnok

Színes, 87 perc, 2006
Magyar cím
Balkán bajnok

Történet

"A Balkán Bajnok édesapám, Kincses Előd portréja. A történet két idősíkon fut: `89 végétől, a 2004-es választásokig; valamint a 2004-es válsztási kampány alatt. A kampány zártával a győztesek ünnepelnek. Kincses Előd nem ünnepel. Ő vesztes. A rendszerváltás és a választások vesztese. Erdélyi Don Quijote. Tőkés László ügyvédjeként vált ismertté, rövid ideig vezető szerepet töltött be a megújulni akaró romániai politikában, aztán 1990 márciusában menekülnie kellett, mert őt okolták a véres magyar-román összacsapásokért. Hat évet töltött emigrációban, Magyarországon. Mire hazajött, már Erdélyben sem volt hely számára. Ötször próbált meg bejutni a parlamentbe, próbálkozását ötször megvétózták. Nem csak a románok, a magyarok is. A filmet személyes és kollektív ördögűzésnek szántam." - Kincses Réka

Ezt írtuk a filmről:

„A hősök kimondottan untatnak” – Interjú Kincses Réka dokumentumfilm-rendezővel

Kincses Réka szenvedélyes mesélő, erős egyéniség. Nemcsak filmjéből, az Erdélyben először a tavalyi Filmtettfeszten bemutatott, majd az Astra filmfesztiválon és a 38. Magyar Filmszemlén kategóriájának fődíjával kitüntetett Balkán bajnokból derül ez ki, hanem a vele folytatott beszélgetésből is.

Interjú, 2007. április 15. – írta

A mi kis dokumentumfilmjeinkről – 38. Magyar Filmszemle – Budapest, 2007. január 30–február 6. – Dokumentumfilmek

A szűkös források körül fellobbanó indulatok évről évre meghatározzák a filmszemlén rendezett, a szakmai érvelés helyett többnyire személyeskedésbe torkolló vitákat. Ugyanakkor az utóbbi évek filmtermését figyelemmel kísérve megszokhattuk, hogy nincsenek kiugró teljesítmények: formai bravúrok, merész hangvételű, politikai manipulációt leleplező tényfeltárások, társadalmi változásokat gerjesztő-erjesztő munkák. Ám ha elvárásainkat a kultúra minden területén tapasztalható, kaotikus (és remélhetőleg átmeneti) állapotokhoz igazítjuk, méltányolhatjuk az elgondolkodtató téma- és nézőpontválasztásokat, formai kísérleteket, küzdelmes feltárulkozásokat is.

Beszámoló, 2007. március 15. – írta

További cikkekért iratkozz fel hírlevelünkre

További cikkekért iratkozz fel hírlevelünkre
Balkán bajnok

Balkán bajnok

Színes , 87 perc, 2006

Rendező:
Szereplők: Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat