Sándor Katalin

Sándor Katalin

1976-ban született Gyergyószentmiklóson. Egyetemi fokozatait a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen és a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) szerezte. Jelenleg a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatója.

2011-ben jelent meg Nyugtalanító írás/képek. A vizuális költészet intermedialitásáról című kötete. Intermedialitásról, kortárs irodalomról, kortárs magyar és román filmről írt tanulmányai magyar és angol nyelvű folyóiratokban (pl. Acta Universitatis Sapientiae: Film and Media Studies, Acta Universitatis Sapientiae: Philologica, Ekphrasis, Ex-Symposion, Iskolakultúra) és tanulmánykötetekben jelentek meg.

Írásai a Filmtetten (1)

A filmező ember „változó pillantása” – Blos-Jáni Melinda: A családi filmezés genealógiája: erdélyi amatőr médiagyakorlatok a fotózástól az új mozgóképfajtákig

2017. április 15.

Hans Belting képantropológiai megközelítésében a fotográfia „az ember változó pillantása, amellyel a világra – olykor saját pillantására – tekint”. Blos-Jáni Melinda kötete a filmező ember „változó pillantását”, pontosabban a családi filmezés médiagyakorlatainak történeti változásait követi nyomon három családtörténetet és filmgyűjteményt vizsgálva.

Sándor Katalin

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat