Orosz díjak az Iszka utazása című filmnek Orosz díjak az Iszka utazása című filmnek

Orosz díjak az Iszka utazása című filmnek

A legjobb színésznő és az orosz filmkritikusok díját is elnyerte Bollók Csaba Iszka utazása című filmje az Andrej Tarkovszkij emlékére megrendezett nemzetközi filmfesztiválon Ivanovóban.

A „Zerkalo” nemzetközi filmfesztivál öt trófeája közül kettőt Bollók Csaba Iszka utazása című filmje nyert. A legjobb női alakításért járó díját, mellyel Varga Máriát ismerték el és az orosz filmkritikusok díját Bollók Csaba személyesen vette át az Andrej Tarkovszkij emlékére megrendezett filmünnep díjátadóján vasárnap este Ivanovóban.

A Theo Angelopulosz, Inna Csurikova és Vagyim Juszov, Tarkovszkij barátai kezdeményezésére 2007-ben életre hívott fesztivál célja a világhírű Tarkovszkij szellemiségével rokon külföldi filmek felvonultatása és a kortárs orosz filmtermés bemutatása a mester szülővárosában. Az ivanovói fesztiválra Magyarországról először Bollók Csaba kapott meghívást Iszka utazása című filmjével. A nemzetközi zsűrit Konstantin Lopusanszkij orosz filmrendező elnökölte.

A nagyszabású filmünnepen, melynek díszvendége volt Faye Dunaway, bemutatták az Andrej Rubljov című világhírű Tarkovszkij-film felújított kópiáját.

Bollók Csaba filmje az elmúlt héten nemzetközi seregszemléken összesen három filmdíjat nyert, ugyanis a díjazottak között volt az almati filmfesztiválon is, mely május 27-én ért véget a kazah fővárosban. Az Iszka utazása hódító körútja folytatódik: a napokban a zlíni filmfesztivál versenyprogramjában indul.

Forrás: filmunio.hu
Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat