Elhunyt Charlton Heston Elhunyt Charlton Heston

Elhunyt Charlton Heston

Életének 84. évében, Beverly Hills-i otthonában elhunyt Charlton Heston amerikai színész.

A hollyvoodi legenda, aki az 1950–1960-as években többek között Ben Hurt, Mózest, Michelangelót, Cidet és más hősöket alakította a filmvásznon, szombat éjjel hunyt el.

Heston életének utolsó éveiben Alzheimer-kórban szenvedett. Charlton Heston 1960-ban a William Wyler rendezte, 11 Oscarral jutalmazott Ben Hur című filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat kapta.

Emlékezetes filmje volt az 1956-ban készült Tízparancsolat – amelyben Mózest alakította –-, az 1961-es Cid, az 1968-ban forgatott Majmok bolygója, az 55 nap Pekingben (1963), valamint a Földrengés (1974). A filmen kívül az életben is gyakran vállalta a vezér szerepét: elnöke volt a Színészek Céhének és az Amerikai Filmintézetnek, és részt vett az 50-es évek polgárjogi mozgalmában is. 1998-ban megválasztották a fegyverviselők jogait képviselő Nemzeti Lövészegylet elnökének (NRA). 2003-ban George Bush elnök a legrangosabb polgári kitüntetést, a Szabadság Emlékérmet adományozta az idős művésznek. Hestont felesége, Lydia Clarke, akivel 64 évig élt házasságban, valamint két gyermekük, Fraser és Holly Ann gyászolja.

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat