Trivia | Csapón kívül 19.: David Benioff, D.B. Weiss: Game of Thrones / Trónok harca Trivia | Csapón kívül 19.: David Benioff, D.B. Weiss: Game of Thrones / Trónok harca

Hodor!

Csapón kívül 19.: David Benioff, D.B. Weiss: Game of Thrones / Trónok harca

ÉRTÉKELD A FILMET!
Trónok harca
David Nutter, Alan Taylor, Daniel Minahan, Brian Kirk
2011

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Idén a tél július 16-án érkezik: indul a Trónok harca új, 7. évadja, amelynek kedvéért a színészek és a stáb hetekig fagyoskodott Izlandon az év elején. Ez minden idők legdrágább tévésorozata: már a 6. évad minden egyes része is több mint 10 millió dollárból készült, bár az HBO nem nagyon panaszkodik a csillagászati költségvetés miatt, s bár egyik színésze, Ian McShane szerint csak „cicikről és sárkányokról” szól.

Bár a nagybetűs Tél és a Falon túli régió jelenetei többnyire Izlandon (és egy zöld vásznas stúdióban) forogtak, nem a szigetország volt az egyetlen valós forgatási helyszín: a birodalmi központot Dubrovnikban „találták meg”, King's Landing és Essos bizonyos jeleneteit Horvátországban és Máltán forgatták. Marokkóban forogtak az Astaporban és Yunkaiban játszódó jelenetek, Dorne pedig Spanyolországban található. Kulisszatitkok és érdekességek alább.

 • Peter Dinklage (mostanig) két Emmyt és egy Golden Globe-ot kapott Tyrion Lannister szerepéért, amelyet el sem akart vállalni: nem akart fantasyben szerepelni. „Elmondtam, hogy nem igazán akarok magamra nagy szakállat és hegyes orrú cipőt, de megnyugtattak hogy a szereplő és ez a világ egyáltalán nem olyan. Beszéltek a szereplő komplexitásáról, hogy nem hős és nem is főgonosz, hogy nőcsábász és iszik.” Szerencsére sikerült meggyőzniük, hiszen Dinklage volt az egyetlen, akit kinéztek Tyrion szerepére (ahogy A gyűrűk ura Boromirjaként hasonló karaktert alakító Sean Bean is az egyetlen jelölt volt Ned Starkra). Ha egyébként a számokat nézzük, Tyrion akkor is a sorozat főszereplője: nincs még egy olyan figura, aki az eddig bemutatott hat évad szinte minden részében szerepelt volna. Peter Dinklage 55, Lena Headey (Cersei Lannister) 53, Emilia Clarke (Daenerys Targaryen) 50 részben bukkant fel. Lena Headey és Jack Gleeson (Joffrey Baratheon) az 1. évad összes részében játszott, Peter Dinklage viszont a 2. és az 5. évad egyetlen részéből sem hiányzott. Ráadásul ő az, aki a könyvben is a legtöbb, jelentős szereplővel kapcsolatba lépett.
 • Cseréljük le Ramsay Boltont Jon Snow-ra! Mielőtt a rajongók megköveznének e merészségért: Iwan Rheon szinte befutott Havas Jonként, az utolsó casting-körre Kit Haringtonnal ketten maradtak. Végül a kegyetlen Ramsay szerepét osztották rá, és szigorúan őriznie kellett ezt a titkot: „Nem beszélhettem senkivel a szerepemről a forgatás kezdetétől a harmadik évad sugárzásának végéig. Azt kellett mondanom mindenkinek, hogy »Oh, én vagyok a Fiú«, ami elég  kínos volt.”
 • És milyen lett volna a Vörös asszony Cersei Lannisterként? Mert Carice van Houten  eredetileg Lena Headey szerepéért indult: „úgy gondoltam, a királynő remek szerep lenne – mesélte egy interjúban. – Behívtak a meghallgatásra, de nem tudtam elmenni, mert épp valami mást forgattam. Azt hiszem az Intruders volt, Clive Owennel, és semmiképp sem mehettem el."
 • Az író cameózott a sorozat be nem mutatott pilotjában. A pilotot ugyanis teljesen újraforgatták, Catelyn Stark szerepében lecserélték Michelle Fairley-t Jennifer Ehlere, és Emilia Clarke átvette Daenerys szerepét Tamzin Merchanttől. A pentoshi nemesembert alakító George R.R. Martin az utóbbival közös, Marokkóban forgatott jelenetét is kivágták a filmből.
 • Dean-Charles Chapman két Lannistert is eljátszott. A fiatal színészt Tommen király szerepében jegyezték meg a sorozat rajongói, de Chapman volt korábban Martyn Lannister is, akit a Tulllyk ejtettek fogságba testvérével, Willemmel együtt – mindketten Kevan Lennister fiai és Cersei Lannister unokatestvérei voltak.
 • Lena Headey testdublőrt használt. Ki ne emlékezne az ötödik évad egyik csúcsjelenetére, amelyben a bűnhődő Cersei Lannisternek meztelenül kellett végigvonulnia a fővároson. Senkinek sem tűnt fel, hogy Lena Headey helyett egy Rebecca Van Cleave nevű színésznő vállalta a feladatot, az ő testére trükkölték rá Headley fejét. A döntés miatt sokan lenézték Headley-t, aki elmagyarázta: „Meztelenkedtem már. Nem ellenzem. De tudom, hogy nagyon érzelmes színész vagyok, és ez nagyon tud befolyásolni. Hogy jól végezzem a munkámat, megengedem magamnak, hogy érzékeny legyek. És az a gondolat, hogy három napig meztelen legyek […] nagyon feldühített volna. Nem hiszem, hogy Cersei dühös lett volna. Olyan akartam lenni, mint ő, érzelmileg.”
 • A nap, amikor Emilia Clarke nem tudott felállni a vécéről. Az első évad egyik emlékezetes jelenetében Daenerys Targaryen megevett egy lószívet. A színésznőnek azt ígérték, a művérnek gumimaci-íze lesz, de végül valamilyen sűrű, zselés izét kapott, amiből a felvételek alatt igen sokat sikerült lenyelnie. Az eredmény: hosszúra nyúlt mosdószünetek, és „képen kívül ott voltam én, amint kipakolok egy vederbe. [...] Elég azt mondanom, hogy aznap nem ebédeltem” – emlékezett vissza a színésznő.
 • Mennyi Khaleesi szaladgálhat a tengeren túl… A királynő szó megfelelője a fiktív dothraki nyelvben a khaleesi, ez Daenerys Targaryen hivatalos címe. A rajongók azonban elkezdték Khaleesinek keresztelni a gyerekeiket, és a név egyre népszerűbb: 2012-ben több mint 160 amerikai kislány kapta a Khaleesi nevet, egy hivatalos statisztika szerint 2013-ban ez volt azt 1021. legnépszerűbb keresztnév az Egyesült Államokban, egy évvel később már a 755. helyen szerepelt. Nem ez az egyetlen név, ami „kiszivárgott” a sorozatból: a Srí Lanka-i krikettlegenda, Mahela Jayawardene Sansa Arya Jayawardenének nevezte el a lányát.
 • Charles Dance megtanult szarvast nyúzni. A legőrültebb dolog, ami a forgatáson történt vele – mesélte a Tywin Lannistert alakító színész – az első évad 7. részéhez kellett. „Vegetáriánus vagy, Charles?” „Nem, miért kérded?” – így kezdődött az a beszélgetés, ami után a következő jelenet zajlott le: „Megérkezett ez a mészáros egy döglött állattal, adtak nekem egy kicsi szobát, hogy ott dolgozzam, adtak egy éles kért, és megmutatták, hogy kell lenyúzni a bőrt és kifordítani a belsőségeket egy vederbe” – emlékezett vissza a színész. „A következő nap kaptam még egy döglött állatot, és már forgattunk is. Kegyetlenül jó volt, de két napomba került, amíg megszabadultam a kezem szagától.”
 • Sophie Turnert jól becsapták. Kit Haringtonnak hazudnia kellett Havas Jon sorsáról. Bár több kollégája be volt avatva, a filmbeli nővérét, Sansát alakító Sophie Turner nem volt közöttük. „Sophie Turner, Isten áldja meg, írt nekem egy nagyon hosszú levelet arról, hogy mennyire örült a közös munkának – még mindig megvan. Kuncognom kellett” – mondta a színész egy interjúban.
 • Jon Snow sorsa válóok lett. David Benioff már a Trónok harca előtt is befutott forgatókönyvíró volt, aki boldog házasságban élt Amanda Peet színésznővel. Amanda jó előre szólt férjének, hogy ha kinyírja Jon Snow-t, ő elválik. Benioff gyakorlatilag meg is ölte a szereplőt, de mivel még mindig a „közelben van”, a házasság sem futott zátonyra.
 • Joffrey alakját Caliguláról mintázták. A sorozat leggyűlöltebb figurája, a fiatal király valóban nagyon hasonlít a római császárhoz, akit kegyetlen, szadista és perverz tirannusként mutat be a történetírás, de Joffrey nemcsak jellemében, hanem küllemében is hasonlít Caligula ókori ábrázolásaihoz.
 • Sophie Turner befogadta Zunnit. Zunni pedig nem más, mint Sansa Stark gyönyörű farkasa. „Gyerekkoromban mindig is akartam egy kutyát, de a szüleim nem akartak. Nagyjából beleszerettünk a szereplőm farkasába, Ladybe a forgatás alatt. Tudtuk, hogy a forgatás végén új szállást kell szerezünk neki (Zunninak). Végül anyukám győzött meg, hogy fogadjuk be” – emlékezett vissza a sorozat forgatását és saját filmes karrierjét 14 évesen elkezdő színésznő.
 • A rajongók is a listára akarnak kerülni. A kisebbik Stark lányt, Aryát alakító Maisie Williamst gyakran megkérik, hogy ismételje el azt a listát, amelyet szereplője elalvás előtt hajtogatni szokott: mindazoknak a nevét, akiken bosszút kell állnia, amiért bántották őt vagy a szeretteit – és azt is kérik, hogy az ő nevüket is szúrja bele.
 • A kontaktlencsék fölöttébb szükséges, ám nem mindig hasznos voltáról. Maisie Williams áttetsző kontaktlencsét viselt, amikor Arya Stark vakon küzdött Braavosban a Senki-létért, vagyis a szereplőhöz hasonlóan a színésznő sem látott túl sokat az őt körülvevő világból. (Amikor harcolnia kellett, a biztonság kedvéért átlátszóbb lencséket kapott.) Nem minden helyzetben vált be azonban a kontaktlencse. Daenerys Targaryen szeme a könyv szerint lila, de amikor Emilia Clarke-ot annyira megzavarta a színes kontaktlencse, hogy úgy döntöttek, jobb, ha leteszi. A színésznő barna haját megfesteni sem volt hajlandó: mesés, hirtelenszőke fürtjeit egy termetes parókának és némi – időigényes – sminkbravúrnak köszönheti.
 • És végül: kié lett a sárkánytojás? Az első évad aranyszínű sárkánytojásai esküvői ajándékként végezték. George R. R. Martin kapta meg őket,  aki 2011-ben feleségül vette Parris McBride-ot.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Trónok harca

Trónok harca

Színes kalandfilm, filmdráma, fantasy, tévésorozat, 60 perc, 2011

Rendező: , , ,
Szereplők: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat