Kis Magyar Dekameron tehetségkutató pályázat

Kis Magyar Dekameron tehetségkutató pályázat

Az Unió Film és az MTV koprodukciójában megvalósult Hajónapló című sorozat folytatásaként a Litera Kis Magyar Dekameron címen 20 kortárs írót kért fel 10-15 flekkes, motívumaiban műgonddal kifejtett elbeszélések írására, amelyek közül tíz műből 25-30 perces televíziós film készül. A beérkezett művek a Literán olvashatóak.

A vállalkozás részeként tehetségkutató pályázatot is hirdetnek filmnovellák írására. A pályázaton indulóktól azonos témában, ám más terjedelemben és műfajban kérnek modern Dekameron-történeteket. A Literán olvasható elbeszélések helyett a jelentkezőknek filmnovellát kell írniuk, amelynek műfaji követelményei lentebb olvashatóak.

Tehát: olyan, most vagy a közelmúltban játszódó, csattanós és fordulatos történeteket várnak, amelyek elrugaszkodnak aktuális világunk problémáitól, az örömről, az élet élvezetéről, emberi kapcsolatokról, a szerelemről szólnak, és amelyekben nem ritka a cselszövés, bőven van praktika, szerelmi játszmák, erotika, kaland és játék. Feltétel, hogy e mai, modern mesék hősei jellegzetes magyar karakterek legyenek, jellemzően magyar helyszíneken, ismert helyzetekben találkozzanak.

A pályázóknak maximum 3 flekk terjedelmű (maximálisan 5-6000 karakter szóközökkel) filmnovellát kell írniuk, amely alkalmas arra, hogy visszafogott költségvetésű, televíziós film készülhessen belőle. A szerzőknek tartózkodniuk kell a kosztümös, sokszereplős, gyártási szempontból adaptálhatatlan sztoriktól és költségigényes helyszínektől.

A filmnovella megfilmesítés céljára írt novella, amelynek szerzője érzékletes, képileg megfogható kifejezésre törekszik. Nem kíváncsiak a szereplők belső gondolataira, filozófiai eszmefuttatásokra, hangulatfestésekre. Irodalmi stílusbravúrok helyett olyan eseményalapú sztorikat várnak, melyek vásznon-képernyőn is megmutatható drámai szituációkra, cselekvésekre épülnek, aktív drámai hősökkel. Dialógokat nem szükséges belefoglalni az írásba.

Beérkezési határidő: 2010. március 15., éjfél. Kérik, a következő emailcímekre küldjék műveiket: magyardekameron@gmail.com, litera@litera.hu

A beérkezett pályaműveket a Litera külön erre a célra nyitott, Kis Magyar Dekameron c. oldalán publikálja, beérkezési sorrendben. Az alkotásokról három tagú szakmai zsűri dönt, kiválasztja a legjobbnak ítélt művet, amelyet megfilmesítésre az Unió Filmnek felajánl. A három legjobb pályaművet a Litera – irodalmi portál kiemelt anyagként publikálja. A nyilvános eredményhirdetésre és díjátadásra az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon kerül sor.

Projektfelelősök: Szekeres Dóra és Nagy Gabriella.

Kis Magyar Dekameron tehetségkutató pályázat

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat