Görög betűs filmek

A koronavírus omikron variánsának megtalálása óta a világ újrafelfedezte magának a görög ábécét. No meg egy 1963-as giallo-szagú olasz sci-fi-vígjátékot. Ezen örömteli tudományos felfedezés kapcsán gyűjtöttünk össze néhány filmklasszikust (vagy épp méltán elfeledett ritkaságot), amelynek címében görög betű található. Természetesen fordított sorrendben.

 • Image
  #10

  A film: Az omega ember (The Omega Man, r. Boris Sagal, 1971)

  A görög ábécé utolsó betűje az omega. Nem tudni miért, mert gyakorlatilag ugyanaz, mint az omikron. De hát nem is rendezhették ábécé-sorrendbe ;) Ez itt mindenesetre a Föld utolsó embere (ne is mondjam, ugye, hogy az emberiséget egy gyilkos vírus alakította át zombivá?), aki az éjszakákat harcolva éli túl, nappal viszont a civilizáció romjain bóklászik, például egy moziba is betéved, ahol egy Woodstockról szóló filmet néz. Főszerepben a bikkfa mimikájú, mégis felejthetetlen Charlton Heston. Az alapanyagból egyébként még készült pár film ezelőtt (The Last Man on Earth / Az utolsó ember a Földön, 1964) és ezután (I Am Legend / Legenda vagyok, 2007) is.

  A betű: omega, máskor ómega, vagyis „nagy o”, azaz Ω, kisbetűvel ω. Magyar megfelelője: o, netán ó.

 • Image
  #9

  A film: Psy (r. Wladyslaw Pasikowski, 1992)

  Más pszíre utaló filmcím is lehetett volna, ez azonban egy igazi posztkommunista kemény mozi Lengyelországból. Olyan titkosrendőrségi rosszarcokról szól, akik régebb kiskirályként éltek, a kommunizmus bukása után azonban hirtelen a nép megvetésével kell számolniuk. Amerikai bukott zsarus film van jópár, annál kevesebb készült ex-vasfüggönyös országokban. Sajnos semmi köze a görög betűhöz, a cím lengyelül kutyákat (kopókat?) jelent, nemzetközi angol címe így lett Pigs – a zsarukra utalva.

  A betű: pszí, azaz ψ. Magyar megfelelője nincs, a psz hangot jelöli, de általában mindent, ami pszichológiával kapcsolatos.

 • Image
  #8

  A film: Tau (r. Federico D'Alessandro, 2018)

  A filmnek az az érdekessége, hogy egy olyan futurisztikus okosházról szól, aminek a neve Tau, és a hangját Gary Oldman adta. Fogságban tart egy nőt, akinek az az egyetlen esélye a kiszabadulásra, ha átveszi a program fölött az irányítást. És erről máris egy kult-sci-fi ugrik be a nagyérdeműnek... igen, a Demon Seed (A komputer gyermeke) az 1977-ből, amiben korát jócskán megelőzően hasonlóan egy háznyi szuperkomputer tart fogságban egy nőt, meg is termékenyítve azt.

  A betű: tau, vagyis taf, azaz τ. Magyar megfelelője: t.

 • Image
  #7

  A film: Pi (r. Darren Aronofsky, 1988)

  Az akkor még fenegyereknek hívott (mára főleg felvont szemöldököket előidéző) direktor első nagyjátékfilmje egy bedilizőfélben levő matematikusról, aki mindent rendszerezne szeretne, főleg a tőzsdeárfolyamot szeretné lemodellezni. A cím ugyan a számot jelenti, de az meg úgyis a görög betűről kapta a nevét.

  Futott még: Pi élete (Life of Pi, r. Ang Lee, 2021). Ugyan a film címszereplője a nevét vélhetőleg nem a görög betűről kapta, a műtigrist elnézve viszont mindegy is.

  A betű: pi, vagy pí. Azaz π. Magyar megfelelője: p.

 • Image
  #6

  A film: Omicron (r. Ugo Gregoretti, 1963)

  Áh, a lényeg. Amiért itt vagyunk. Az Elfelejtett Olasz Film, Amit Most Aztán Jól Felfedeztünk. A cselekményismertetés delejezően ismerős lehet: egy földönkívüli egy földi ember bőrébe bújik, hogy tanulmányozza bolygónkat egy majdani hatalomátvétel érdekében. A főszerepben az a Renato Salvatori látható, aki pár évvel azelőtt Rocco egyik fivére volt Visconti klasszikusában. Nincs, hogy rossz film legyen.

  A betű: omikron, azaz „kicsi o”, Magyar megfelelője: o.

 • Image
  #5

  A film: Zeta One (másik címén: The Love Factor, r. Michael Cort, 1969)

  A leírása alapján méltatlanul alulértékelt (szolid négyes az ájemdibin) gyöngyszemnek tűnik: egy Angvia nevű, másik dimenzióbéli bolyógóról származó, szexi női faj a Földre érkezik, hogy nőket raboljanak maguknak, ezzel biztosítva a bolygójuk újrapopulálását. Bárhogyan is legyen, ez a „ma már nem lehetne ugyanígy leforgatni” kategória, simán kihívója a Barbarellának és a lengyel Szexmissziónak is.

  A betű: zéta. Más iskolák szerint dzéta, azaz ζ. Magyar megfelelője: (d)z.

 • Image
  #4

  A film: Delta (r. Mundruczó Kornél, 2008)

  A magyar filmtörténet egyik legtragikusabb és legproblémásabb forgatása (a főszereplő Bertók Lajos halála után újra kellett forgatni Lajkó Félixszel) után épp csak hogy elkészült a film. A címét a helyszínről kapta, amely a Duna-delta. A fölrajzi hely meg épp a görög betűről kapta a nevét, ugyanis jellemzően ugyanolyan háromszög (vagy piramis, attól függ, a Földközi-tenger melyik oldaláról nézzük) formája van, mint a leírt delta betűnek.

  Futott még: Delta Kommandó (The Delta Force, r. Menahem Golan, 1986). Csak Chuck Norris meg ne tudja, hogy a „futottak még” kategóriába került.

  A betű: delta. Azaz δ, nagybetűként Δ. Magyar megfelelője: d.

 • Image
  #3

  A film: A gammasugarak hatása a százszorszépekre (r. The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds, r. Paul Newman, 1972)

  Paul Newman, igen, az azúrszemű színész, mindenki kedvenc Butch Cassidyje időnként a rendezői székbe is belesüppedt. És nem is csinálta rosszul, még Oscarra is jelölték egyik filmjét (nem mintha ez bármit jelentene). Ez a bájosan hosszú című film (ami egyébként az azonos című színdarab adaptációja) egy gyerekeit egyedül nevelő anyáról szól, és még Newman saját lánya is játszik Joanne Woodward oldalán. És hát gammasugarakkal kezeli a virágmagvakat.

  A betű: gamma. Azaz γ. Magyar megfelelője: g.

 • Image
  #2

  A film: Betas. Igazából sitcom, tehát tévésorozat, nem film, az Amazon Prime-on futott.

  Csak egy évadot élt meg 2013 és 2014 között, pedig talán többet érdemelt volna. A Szilícium-völgyben lakó „infós” geekekről szól, innen is a címe (nem alfa-, hanem bétahímek), csak hát az HBO Silicon Valley című, ezzel szinte egyidőben dobbantó sorozata annyira jó volt, hogy ezt nem volt értelme folytatni.

  A betű: béta. Más iskolák szerint beta. Azaz β. Nem összetévesztendő a német sárfeszesszel. Magyar megfelelője: b.

 • Image
  #1

  A film: Alphaville. Teljes címén: Alphaville – Lemmy Caution különös kalandja (Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution, r. Jean-Luc Godard, 1965)

  A legendás franciaújhullámos rendező műfajparódiája a korszak kisköltségvetésű sci-fijeinek látvány- és történetelemeit forgatja ki azzal, hogy igazán semmi sci-fi nincs benne. De legalább a kémfilmes és krimi-sablonokkal is eljátszik. Mondani sem kell, hogy a címszerepet alakító Eddie Constantine-n kívül Anna Karina is játszik a filmben. Fun fact: a német Alphaville című szintipop-zenekar (Forever Young) körülbelül akkoriban alakult (az 1980-as évek elején), amikor a Godard-film játszódik.

  A betű: alfa. Azaz α. Magyar megfelelője: a.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2024

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2024

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur