Zakariás Ágota

Zakariás Ágota

Írásai a Filmtetten (38)

Utolsó szüret – Carla Simón: Alcarràs

2022. július 20.

Az Alcarràs egy lassan hömpölygő, dokumentumfilmes esztétikát is bátran használó drámai történet a családi gazdaságok, a földművelői életforma végnapjairól.

Könnyfakasztás Moretti-módra – Nanni Moretti: Tre piani

2022. január 26.

A veterán olasz rendező tíz évig követi egy elegáns római társbérlet lakóinak szappanopera-szerűen szövevényes történetét, de a túlzott érzelgősség és kimunkáltság, valamint a társadalmi kontextus teljes hiánya a filmet tét nélkülivé, a néző türelmét pedig alaposan próbára teszik.

Szerelmi háromszög a zártosztályon – Ivan Ikić: Oaza / Oázis

2021. július 25.

[TIFF 2021 – Fókusz: Szerbia] Ivan Ikić doku-fikciója a Barbárok című debütfilmjéből már ismerős nyomasztó (posztjugoszláv) kilátástalanságot tematizálja. Szereplői most is „rendszeren kívüli” fiatalok, ezúttal azonban egy 50 évvel ezelőtt épült, értelmi fogyatékos kamaszok és fiatal felnőttek számára fenntartott intézet nem túl vidám mindennapjait követhetjük nyomon. Az amatőr szereplők valóban a zárt intézet lakói, viszont nem saját magukat, hanem Ikić több éven át fejlesztett forgatókönyvének szerepeit alakítják. A fiatal belgrádi rendező diplomafilmje forgatása során jutott el először az intézetbe, majd 15 év után visszatért ide, hogy elkészítse három részre tagolt, furcsa szerelmiháromszög-történetét, melyről először szintén ebben az intézetben hallott.

Zakariás Ágota

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat