Margitházi Beja

Margitházi Beja

Margitházi Beja, PhD, az ELTE BTK MMI Filmtudomány Tanszékének adjunktusa, korábban a PPKE, az esztergomi VJTK, illetve a Sapientia EMTE tanára. Publikációi és kurzusai a film stílustörténetével, a korai- és némafilmmel, a vizuális kommunkáció kutathatóságával, illetve a digitális kor új képfajtáival foglalkoznak. A Filmtett mozgóképes havilap alapító szerkesztője. Az arc mozija. Közelkép és filmstílus című kötete 2008-ban jelent meg a Koinónia Kiadó gondozásában, az általa társszerkesztett Vizuális kommunikáció című szöveggyűjtemény 2009-ben a Typotex kiadónál. Kritikái, fordításai és egyéb filmes témájú publikációi 1995 óta a Színház, az Ellenfény, a Zsöllye, a Korunk, az Idea, a Balkon, a Filmtett, a Filmvilág, a Filmkultúra, a Pannonhalmi Szemle, az Apertúra, a Metropolis és a Disegno című lapokban, illetve magyar és angol nyelvű tanulmánykötetekben jelentek meg.

Írásai a Filmtetten (54)

Figyelmi gyakorlatok – Kardos Sándor: A sírásó

2010. február 12.

Ha Kardos játékfilmjét valaki a vásznon konkrétan látható képek felületénél maradva próbálja megfejteni, nem fog messzire jutni: elrontottnak tűnő felvételek sorozatán komikusan torz, szétfolyó emberi gnómok és hajszálvékony csíkokká olvadó színek váltakoznak, ráadásul ez a kép jobbról balra, néha balról jobbra úszik, és mindezt szöveges narráció kíséri, több mint 80 percen át. Aki mégis megadja neki ezt az időt, azzal kicsit megfordul a világ.

Hölgyeim és uraim, tálalva! – Dömötör Tamás: Czukor Show

2010. február 10.

Talán a gazdaságira önkéntelenül rezonáló alkotói önkorlátozás tette, de az idei szemle minden második filmjének rendezője be- vagy elvonult szereplőivel valami szűk szobába, vitorlásra, presszóba, luxuslakásba vagy panzióba, netán épülő bunkerbe, hogy ott forrósítsa a kedélyeket, vetkőztesse a lelkeket és rángassa le az utolsó leplet is a gondosan őrzött takargatnivalókról. Ebbe a kamarafilm-szemlei trendbe illik a Czukor Show is, de itt a tét kettős.

Száz év, ide vagy oda – Beszélgetés Dan Hughes Fullerrel, a Wisconsin Bioscope Company vezetőjével

2009. december 25.

A pordenonéi némafilmfesztivál közönsége nagyrészt szakértőkből, filmrestaurátorokból, archívumi munkatársakból, valamint különféle hátterű érdeklődőkből és rajongókból áll, Dan Fuller azonban a némafilmkészítők egyszer már kihalt, de mostanában újjáéledő csapatába tartozik: a diákjaival évente 3–4 némafilmet gyártó cég képviselőjeként egyszerre jelen és múlt szemszögéből tekint a korai filmre.

Rendes feltámadás – Balogh Gyöngyi−Zágoni Bálint szerk.: A kolozsvári filmgyártás képes története 1913-tól 1920-ig

2009. november 30.

A filmektől elbűvölt pszichológus, Hugo Münsterberg éppen ekkoriban (1916) írja le azt a korát messze megelőző meglátását, hogy a film természetes helye a néző fejében van, mivel itt rendeződik össze értelmes egésszé, majd itt raktározódik, tárolódik, akár hosszú éveken át. Vászonra vetíthető filmek híján ez kávébarna kötet sokat tesz ezért, hogy a fejünkben, ha nem is film-, de érzéki élménnyé álljanak össze a fennmaradt kolozsvári némafilmes relikviák.

Az iPodnál korszakosabb technikai innováció – Beszélgetés Paolo Cherchi Usai filmtörténésszel, a pordenonéi némafilmfesztivál egyik alapítójával

2009. október 21.

Három éve folyamatosan tudósítunk arról a pordenonéi „népünnepélyről”, amelyre a világ minden tájáról érkeznek azok a megszállott filmrajongók, akik reggeltől estig, élőzenei kíséret mellett bámulják a széles vásznon imádott, rég vagy sohasem látott, netán elveszettnek hitt némafilmjeiket. Idén a fesztivál egyik kulcsfiguráját, a frappáns felkonferálások és mamutprojektek több nyelven beszélő, „utolérhetetlen sztárját”, Paolo Cherchi Usait szólaltattuk meg.

Az igazságot nem lehet megúszni – Beszélgetés Pálffy Tibor színésszel

2009. augusztus 7.

Számtalan színházi és filmes sikere ellenére Pálffy Tibor alapvetően kereső és kételkedő színész maradt, akit nem nagyon nyugtatnak meg az előregyártott válaszok és megoldások. Talán ezért is sikerült hatékonyan együttműködnie a tábori rendezőkkel, és tökéletesen megtalálnia a hangot a csoportjával − annak ellenére, hogy hivatalosan sohasem tanított még.

Udine: POV – 11. Far East Film Festival − Udine, 2009. április 24−május 2.

2009. május 18.

Mióta a távol-keleti filmek a nagyobb európai fesztiválok vissza-visszatérő felfedezetteivé váltak, az udinei szemle már nem számít olyan egzotikusnak, mint indulása idején. Idei 50 ezer nézője és 1200 akreditációja bőbeszédűen jelzi, hogy feladatai és rajongói egyre sokasodnak − miközben unikális jellegét továbbra is őrzi Európában.

Veszedelmes (v)iszonyok – Pálfi György: Nem vagyok a barátod / Nem leszek a barátod

2009. február 1.

Pálfi nagyjátékfilmjeinek visszatérő kísérőhatása, hogy szinte másodpercek alatt képesek végletesen megosztani a közönséget, keveseket hagyva a hezitálás vagy a közömbösség pozíciójában. Nincs ez másként legújabb, két nagyobb munka között leforgatott opusával sem, amely kevésbé míves képi világával, nyomasztó atmoszférájával, (ir)reális szereplőivel ismét könyörtelenül két táborra osztja majd a nézőket.

Margitházi Beja

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat