Lubianker Dávid

Lubianker Dávid

1997-ben született Budapesten. Az ELTE BTK alapszakán szerzett szabad bölcsész diplomát filmelmélet és filmtörténet szakirányon, majd 2021-ben ugyanitt végzett filmtudomány mesterszakon. Kritikái és tanulmányai több filmes folyóiratban és online felületen jelennek meg. Jelenleg filmes doktoriján dolgozik, kutatási területe az amerikai transznacionális (ön)remake-ek.

Írásai a Filmtetten (32)

Galaxis útikalauz lázadóknak – Tony Gilroy: Andor

2022. november 27.

A Zsivány Egyes csupán a Csillagok háborúja egy marginális mellékszálát fejtette ki, mégis hatalmas kritikai és közönségsikert aratott. Az egészestés spin-off „másod-főszereplőjének” háttértörténetét feldolgozó sorozat terve is elsőre érdektelennek tűnhet, pedig az Andor a Disney+ kínálatának egyik legárnyaltabb produkciójaként építi tovább George Lucas egykori univerzumát.

Bohém fantazmagória – Eric Appel: Weird: The Al Yankovic Story

2022. november 23.

Az életrajzi filmek manapság felettébb népszerű felfutását meglovagolva számos popkulturális ikonról készült már egészestés játékfilm vagy sorozat. A Weird: The Al Yankovic Story azonban egy sablonos életút bemutatása helyett – a címszereplő komikus szellemiségéhez hűen – műfajparódiaként vázolja fel a „Weird Al” művésznéven ismertté vált Alfred Yankovic karrierjét.

A vegyesbolt visszavár – Kevin Smith: Clerks III

2022. október 26.

Kevin Smith ismét korábbi sikerfilmjéhez nyúlt vissza, hogy a kortárs franchise-gondolkodásra reflektálva építse tovább összefüggő történeteinek személyes, rajongói univerzumát. A trilógiává bővülő Shop-stop sorozat harmadik felvonása a rendező saját egzisztenciális kérdésein mereng.

Amerikai haszonleső – Vince Gilligan, Peter Gould: Better Call Saul

2022. augusztus 21.

A Better Call Saul a kapzsiságba fojtott amerikai álom keserédes tragédiáját regéli el Saul Goodman felemelkedésének és bukásának történetén keresztül. A nagysikerű Totál szívás spin-off szériája nemcsak rétegzett karakterdráma, hanem feszült gengsztereposz is egyben.

Túlvilági (ön)segélyvonal – Scott Derrickson: The Black Phone / Fekete telefon

2022. július 4.

A Fekete telefon olyan – fantasztikus elemekkel tarkított – nosztalgia-varázzsal tölti be a vetítőtermek sötétjét, ami leginkább a Stranger Things kisképernyős hódítására emlékeztet. Scott Derrickson rendezése nem pusztán feszült horrorfilmként képes borzongatni, hanem egy teljes értékű felnövéstörténet múltidéző bájával is kecsegtet.

Lépéshátrányban – Fazakas Péter: A játszma

2022. június 9.

A magyar filmtörténetben igen ritkák a folytatások. A hatalmas szakmai és közönségsiker ellenére A vizsga második epizódjára is több, mint tíz évet kellett várni. A visszatérő alkotók mégsem vesztettek semmit ambícióikból és egy újabb jeles dolgozattal készültek: A játszma minden szinten emeli a korábbi téteket.

Idegenek a szamurájok földjén – Tokyo Vice (HBO Max)

2022. május 21.

Jake Adelstein rendkívüli elkötelezettség árán válhatott amerikaiként az egyik legnagyobb japán napilap, a Yomiuri Shimbun oknyomozó újságírójává. Történetéből az HBO Max streamingszolgáltató készített saját gyártású bűnügyi sorozatot. A Tokyo Vice kulturális kölcsönhatások hálójába bújtatott klasszikus gengsztereposz.

Lubianker Dávid

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Friss film és sorozat