Lubianker Dávid

Lubianker Dávid

1997-ben született Budapesten. Az ELTE BTK alapszakán szerzett szabad bölcsész diplomát filmelmélet és filmtörténet szakirányon, majd 2021-ben ugyanitt végzett filmtudomány mesterszakon. Kritikái és tanulmányai több filmes folyóiratban és online felületen jelennek meg. Jelenleg filmes doktoriján dolgozik, kutatási területe az amerikai transznacionális (ön)remake-ek.

Írásai a Filmtetten (32)

Az édenkerttől keletre – Szövényi-Lux Balázs: Az első kettő

2023. április 25.

Az elsőfilmes Szövényi-Lux Balázs szerelmi melodrámája egy amerikai diáklány és egy magyar fiú internacionális kapcsolatának utolsó napját részletezi. Az első kettő melankolikusan életszerű románca azonban a lírai ábrázolásmód ellenére sem képes a sztereotípiákon túl beszélni a kulturális kölcsönhatásokban rejlő konfliktusokról.

A csodacsuka – Ben Affleck: Air – Harc a legendáért

2023. április 4.

Ben Affleck kiváló márkaérzékkel eleveníti fel a Michael Jordan nevét viselő híres lábbeli igaz történetét. Az Air – Harc a legendáért azonban kizárólag felemelő, nosztalgikus stílusának köszönhetően válik szórakoztatóbbá egy nagyvászonra fogalmazott Wikipédia-szócikknél.

Díszlet-identitás – Császi Ádám: Háromezer számozott darab

2023. március 24.

A társadalmi érzékenység igénye egyre gyakrabban válik a kortárs filmek központi témájává. A Háromezer számozott darab önreflexív metanarratívája azonban úgy foglalkozik a magyar cigányság helyzetével, hogy elsősorban a reprezentációs stratégiák ambivalenciáira világít rá.

Jurassic Planet – Scott Beck, Bryan Woods: 65

2023. március 16.

A 65 futurisztikus túlélő-thrillere olyan, mintha Robinson Crusoe az elveszett világban turistáskodna. A jól eladható, high-concept dínóharc ambíciótlan megvalósítása azonban csak könnyen emészthető, üres zsánersémákat kínál.

Már megint a gallok! – Guillaume Canet: Astérix & Obélix: L'Empire du Milieu / Asterix és Obelix: A középső birodalom

2023. február 3.

Asterix és Obelix aktuális kalandja a filmsorozat korábbi részeivel ellentétben már nem az eredeti képregényeket veszi alapul, így a híres gall karaktereket ezúttal kizárólag a hollywoodi sablonminták terelgetik. A kulturális sokkal is felérő új történet készítői minden bizonnyal a magas nemzetközi bevételek reményében határozhatták meg alkotásuk új arculatát. De a készítőkből áradó minden lelkesedés és (anyagi) ambíció ellenére A középső birodalom a sorozat klasszikusa helyett csak lelketlen szuperprodukcióvá válik.

Hollywoodi hangzavar – Damien Chazelle: Babylon

2023. január 20.

Damien Chazelle epikus állásfoglalása a kortárs mozi helyzetéről úgy kritizálja a dekadens Hollywood prűd kétszínűségét, hogy egyúttal nosztalgikus múltidézése is az álomgyár működésének. A Babylon a filmipar hőskorának nagyszabású, de ambivalens tablófilmje.

Áttetsző álarcban – Kárpáti György Mór: Jövő nyár

2022. december 16.

Kárpáti György Mór második nagyjátékfilmje a fiatalkori depresszióról és mentális zavarokról fest érzékien autentikus portrét. A Jövő nyár keserű „fel-nem-növés-történetének” allegóriái mégis csak a probléma felszínét kapargatják.

Holttestekkel suttogó – Madarász Isti: Átjáróház

2022. december 6.

A hagyományos romantikus komédiák bájának ötvözése a hollywoodi stílusú fantasy-k nagyszabású hőstörténeteivel kifejezetten egyedülálló próbálkozás a magyar filmtörténetben. Madarász Isti rendezését mégis az abszurd humor és az innovatív látványvilág teszi igazán különlegessé. Az Átjáróház az utóbbi évek egyik legszórakoztatóbb hazai közönségfilmje.

Lubianker Dávid

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Friss film és sorozat