Lubianker Dávid

Lubianker Dávid

1997-ben született Budapesten. Az ELTE BTK alapszakán szerzett szabad bölcsész diplomát filmelmélet és filmtörténet szakirányon, majd 2021-ben ugyanitt végzett filmtudomány mesterszakon. Kritikái és tanulmányai több filmes folyóiratban és online felületen jelennek meg. Jelenleg filmes doktoriján dolgozik, kutatási területe az amerikai transznacionális (ön)remake-ek.

Írásai a Filmtetten (36)

Winton listája – James Hawes: One Life / Egy élet

2024. február 16.

„Aki megment egy életet, egy egész világot ment meg.” A Talmudból származó idézettel elsősorban az olyan emberek nagyszerűségét szokták kiemelni, akik a holokauszt alatt a zsidók megmentéséért küzdöttek. A Schindler listáját idéző Egy élet valós története ráadásul a kortárs menekültválság viszonyaira vonatkoztathatóan tálalja könnyfakasztó témáját.

Vízszekerek – George Clooney: The Boys in the Boat

2024. február 2.

George Clooney valós eseményeket feldolgozó sportfilmje javarészt bevett történetmesélési és ábrázolási technikákat alkalmaz, a műfaji konvenciókhoz ugyanakkor olyan feszült megvalósításmód társul, aminek köszönhetően az alkotók a történtek ismert végkimenetele ellenére is végig képesek fenntartani a figyelmet.

Vérgőzös utódlás – Park Hoon-jung: Gwigongja / The Childe

2024. január 22.

A kortárs dél-koreai filmek gyakran kínálnak izgalmas műfaji csavarokat a hollywoodi sablonmintákkal szemben, a The Childe azonban hatásos stiláris megoldásai ellenére előszeretettel kacsintgat az alsópolcos zsánerdarabok megoldásai felé is.

Társadalmi fulladásveszély – Moldovai Katalin: Elfogy a levegő

2023. november 3.

Az Elfogy a levegő a kortárs társadalom két rendkívül aktuális témájának – a szexuális identitás kérdéskörének és a szabad oktatás lehetőségeinek – összekapcsolásán keresztül vázolja fel egy önmagát felemésztő (oktatási) rendszer fojtogató légkörének keserű tapasztalatát.

Ásó, kapa, macskaland – Szeleczki Rozália: Cicaverzum

2023. október 16.

A Cicaverzum abszurd szerelmi premisszája szerint egy fiatal nő beleszeret újdonsült szomszédja házikedvencébe. A fekete kandúrral szövődő kapcsolat azonban a szituáció irrealitásán kívül kizárólag a romantikus komédiák műfajának sokadszor ismételt sémáit kínálja.

A Wall Street bárányai – Craig Gillespie: Dumb Money

2023. október 4.

Az elmúlt évtized financiális témákat feszegető komédiái rendszerint a pénzvilágban uralkodó dekadenciát és kaotikus állapotokat tárták fel. A Wall Street farkasa és A nagy dobás mintáját követő, hasonlóan ironikus hangvételű Dumb Money ugyanakkor a kisemberek átélhetőbb helyzetét szintén igyekszik bemutatni a világgazdaságot befolyásoló bonyolult folyamatok működésének stílusos prezentálása során.

Művészet az élő vásznon – Kempf Márta Anna: Varrat

2023. szeptember 18.

Már Széchenyi István, de állítólag még Kossuth Lajos is varratott magára, a magyar tetoválóművészet mégis csak a rendszerváltást követően vált jelentőssé. A Varrat leginkább ennek az időszaknak a műhelytitkaiba avatja be nézőit.

Otthon, rémes otthon – Justin Simien: Haunted Mansion / Kísértetkastély

2023. július 26.

A Disney újabb népszerű vidámparki látványosságát ültette át a nagyvászonra, a Kísértetkastély aktuális filmadaptációja ráadásul olyan horror-vígjáték, ami sajátos műfaji csavarral élve se ijesztő, se humoros nem akar lenni, a készítők pedig sikeresen tartják is magukat ezekhez az elképzelésekhez, a játékidő teljes hossza alatt.

Lubianker Dávid

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat